Zij boekt succes : als model én als schrijfster van romans én als food writer. Met haar nieuwste boek, ‘Van seizoen naar seizoen. Een jaar in recepten’, wil Sophie Dahl vooral “een voldane glimlach op ieders gezicht toveren” met simpele, gezonde gerechten.

Sophie Dahl (35) werd bekend als supermodel, maar schrijven is altijd haar grote liefde geweest. Niet moeilijk, kun je denken, als je weet dat haar grootvader kinderboekenauteur Roald Dahl was. Maar de jonge Britse heeft het toch maar zelf gepresteerd : in 2003 haalde ze meteen de bestsellerslijst van The New York Times met haar debuut, de geïllustreerde novelle De man met de dansende ogen. In 2007 volgde een, eveneens bejubelde, semi-autobiografische roman : Onder volwassenen. En in 2009 schreef ze een tweede NYTimes-bestseller met haar eerste, grappige kookboek, Miss Dahls Heerlijkheden, vol jeugdherinneringen en anekdotes over haar keukenavonturen. Op basis van het succes hiervan presenteerde zij in 2010 de zesdelige kook- serie The Delicious Miss Dahl voor BBC2. Intussen is ze ook actief als journaliste voor diverse bladen.

In haar nieuwste kookboek Van seizoen naar seizoen. Een jaar in recepten omschrijft Sophie Dahl zichzelf als “een gulzige schrijfster die erg van koken houdt en daar verhaaltjes over op papier zet.” “Maar”, benadrukt ze, “ik ben geen kokkin of lerares ! Ik kan wel verhalen vertellen en wellicht inspiratie bieden door middel van eenvoudige, heerlijke en eerlijke gerechten.” In het boek maakt zij een culinaire wandeling doorheen de seizoenen – per seizoen zijn er zeven ontbijt-, zeven lunch- en zeven dinerrecepten opgenomen. Wat het boek bijzonder en persoonlijk maakt, zijn niet alleen de originele recepten maar ook Sophies korte verhaaltjes tussendoor, gelardeerd met ‘culinaire’ herinneringen en sfeervolle foto’s, ook van Dahl zelf en haar familie. Haar aanpak is verfrissend en hartverwarmend : de auteur is duidelijk gedreven door een oprechte passie voor lekker eten, maar benadert het thema tegelijk met een grote dosis gezond verstand. “Koken is geen verbeten, ernstige bezigheid en ook geen wedstrijd, en dat geldt ook voor eten. Het gaat in beide gevallen om voeding, familie, warmte, gemeenschap, alchemie en avontuur”, schrijft ze. De gerechten die zij presenteert, zijn dan ook stuk voor stuk gemakkelijk en vergen “een minimum aan gedoe.”

Uitg. Carrera (Dutch Media Uitgevers), 24,90 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content