De Belgische atleten eten uit zijn hand, want ‘Groentekok’ Frank Fol reist mee naar China om te koken voor de olympische ploeg. Zowel culinair als organisatorisch worden ook van hem topprestaties verwacht.

Celebritychef Frank Fol is reeds twintig jaar in de ban van groenten en groeide uit tot ‘gezonde autoriteit’. De communicatieve man, die zelf over de honderd kilo weegt, komt in de media vaak naar voren als ‘de Groentekok’. Hij is de uitvinder van de ‘légumaise’, een gezonde groentesaus als alternatief voor mayonaise, en hij ontwierp de ‘Smaakbom’, een groente- en fruitsnack. Tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking zal hij de Belgische delegatie culinair begeleiden.

Frank Fol : “Ik ben net terug van een weekje Peking en Yantai, waar onze atleten op kamp gaan om te wennen aan de vochtigheid en de hoge temperatuur. Op 22 juli vertrek ik opnieuw en enkele dagen later komen de eerste atleten aan. In het begin dienen wij zo’n 50 monden op gepaste wijze te vullen, en dat aantal zal oplopen tot 130. Daarna vliegen de atleten naar het Olympisch dorp, dat meer dan duizend kilometer verder ligt.”

“In Yantai laat ik mij assisteren door Kris Wynen van restaurant Cuistot. Ik ken hem goed, want wij werkten samen in Sire Pynnock. Wij verblijven met de atleten in het Ramada Plaza, het enige internationale hotel van Yantai. Het beschikt over tachtig koks, die verdeeld zijn over het westerse, het Chinese en het Koreaanse restaurant. Wij maken gebruik van de hotelkeukens en ik krijg vier souschefs tot mijn beschikking, die ieder verantwoordelijk zijn voor een onderdeel van de dag.”

“De dag is opgedeeld in zes food moments : ontbijt, lunch, snacks enzovoorts. De hotelkoks bereiden met onze recepturen onder onze begeleiding de gerechten, die in buffetvorm op tafel komen. In de praktijk gaan wij een beetje naar de oorlog : wij zullen ons moeten aanpassen aan de omstandigheden. In het hotel verblijven namelijk ook zakenmensen, toeristen en de Franse ploeg.”

“Vijf elementen dienen de hele dag lang aanwezig te zijn : fruit, brood, pasta, groenten en yoghurt. Voor de lunch is er een groentebuffet, samengesteld volgens een thema, aangevuld met pasta en aardappelen. Koolhydraten spelen, zoals fruit en groenten, een belangrijke rol. Wanneer het past in de groentefilosofie zijn er ook vlees, vis en zeevruchten. Het buffet maakt het voor de atleet mogelijk om zelf te kiezen en op een persoonlijke en verantwoorde wijze zijn maaltijd samen te stellen.”

“De meeste producten worden in Yantai aangekocht met hygiënische garantie. Daarbij worden we bijgestaan door het hotel en door Renaat Morel, eigenaar van de twee Belgische Morel’s-eethuizen in Peking. Bepaalde producten moeten we in Peking halen, zoals grijs brood, natuur- yoghurt, aardappelen of vleeswaren, maar de rest kopen we lokaal, want het aanbod is ruim. Soms hebben groenten hebben hier wel een ander voorkomen : de courgettes zijn wit, de komkommer draagt stekels, en de radijzen zijn groot en wit. Yantai ligt aan de zee, en dus is er volop vis. Maar zeewormen en kwallen, waarop de Chinezen zo verlekkerd zijn, net als op insecten, zullen wij niet serveren. Wel de légumaisesausen, die wij zelf uit België meenemen !”

Info : www.degroentekok.com.

Frank Fol is ‘blogger van de week’ op onze website : www.weekend.be.

Door Pieter van Doveren I Portret Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content