Web weergave

Het was een vrouw die de ruitenwisser bedacht, monopoly en wifi. Toch zijn veel vrouwen onzichtbaar in onze geschiedenisboeken. In de nieuwe podcast Baanbreeksters gaat Knack Weekend deze zomer op zoek naar vergeten Belgische vrouwen met een verrassend levensverhaal. In zeven afleveringen leer je waarom ze een plaats in het collectief geheugen verdienen.

ZOMER LANG WEEKEND

Tom Eerebout (32) pendelt tussen Antwerpen en Londen en is sinds 2018 de hoofdstylist van Lady Gaga. Hij kleedde in het verleden onder meer Kylie Minogue, Roisín Murphy en, onlangs nog, Hooverphonic op het Eurovisiesongfestival. Zijn laatste project, de styling van sopraan Elise Caluwaerts in de kortfilm A Heritage Reborn van het Belgische modelabel Scapa, ging vlak voor de zomer in première.

INZICHT

Meer dan zeventig jaar geleden rolde de eerste Volkswagen T1 van de band, het tweekleurige bestelbusje dat iedereen kent, al is het maar van de draaimolen op de kermis. Nu #vanlife sinds corona dé reistrend is, wordt er ook weer volop met vintage busjes, al dan niet gepimpt, gereisd.

PORTRETTEN

Hoe win je iemands vertrouwen? Wat zegt ons uiterlijk over ons karakter? En wanneer weet je of iemand liegt? De Duits-Nederlandse mentalist Timon Krause vat in het boek Mensenkennis voor beginners samen waarom we allemaal meer gemeen hebben dan we op het eerste gezicht zouden denken. 'We vergeten gemakkelijk dat iedereen aan zichzelf twijfelt.'

PSYCHOLOGIE

Zwier en stijl bij zwoele temperaturen, in en naast het zwembad.

MODE

Deze herfst is het twintig jaar geleden dat Sabena de boeken neerlegde. Sommige oud-werknemers oefenen nu dezelfde job uit bij een andere maatschappij, anderen slaan elders hun vleugels uit. Knack Weekend vroeg vier van hen wat het leven als Sabenien en het emotionele afscheid voor hen betekenden.

PORTRETTEN

Onze reisjournaliste Veerle Helsen werkte aan een nieuwe surfgids toen een virus plots de wereld verlamde. Ze schreef een lockdownhoofdstuk over België, en zo staat West-Vlaanderen in haar boek plots te schitteren tussen beroemde regio's als Bretagne of Cantabrië. Surfen in eigen land: een introductie.

REIZEN

Met wat geluk reizen we deze zomer weer buiten onze landsgrenzen. Naar de Amalfikust in het zuiden van Italië bijvoorbeeld. De perfecte plek om te leren dat een schijfje citroen niet enkel in spuitwater gaat. Vraag maar aan Sophia Loren.

CULINAIR