Knack Weekend

Web weergave

Annelore Camps (37) werkte bij Gent Jazz, tot ze in 2005 samen met Laila De Bruyne Allez, Chantez! creëerde. Het initiatief laat jaarlijks bijna dertigduizend mensen gratis samen zingen en organiseert ondertussen ook betalende zangsessies voor onder meer bedrijven en zorginstellingen en digitale singalongs. Kers op de taart, dit voorjaar, was een Ultima voor Cultureel Ondernemerschap.

INZICHT

2020 kondigde zich beloftevol aan als het jaar met dat mooie ronde getal. Wisten wij veel dat cijfers ons leven tot de laatste dag van dit jaar zouden beheersen. Cijfers van verlies, soms van naasten, vaak ook van hoop op betere weken en maanden. Het was een jaar dat simpelweg niet in cijfers te vatten is. Daarom vindt u hier niet één mens van het jaar, maar een twintigtal. Stuk voor stuk hielpen ze ons erdoor. Maar zij zijn slechts het topje van de ijsberg. Behalve deze twintig zijn er nog tienduizenden anderen die toonden dat we boven onszelf kunnen uitstijgen. Dat de verstilling van onze wereld ook een andere kant had: die van diepe menselijkheid. Laat 2020 daarom voor altijd het jaar zijn waarin de mens het won van de cijfers.

MENS VAN HET JAAR

De Canadese wildernis, fonkelend onder een dikke laag ijs en sneeuw, ligt er stil en verlaten bij. Volgende winter, wanneer corona een lang vervlogen nachtmerrie zal zijn, zullen de toeristen terugkeren naar het Grote Witte Noorden, dat bezaaid is met bevroren watervallen, uitgestrekte gletsjermeren en eindeloze bossen vol bizons, elanden en rendieren.

REIZEN

Reisjournaliste Veerle Helsen schippert in tijden van corona tussen kleurcodes en bubbeladviezen. Ze roadtript naar bestemmingen dichtbij en verzamelt reistips voor nu of straks. Deze week droomt ze van een postcoronajaar.

GEWOONWEG

Kerst in kleine kring, dat betekent niet dat het niet gezellig kan worden. Duik tijdens de guurste dagen van het jaar in de kookpotten en verwarm je (beperkte) gezelschap met een portie pure feestelijkheid.

CULINAIR

Zin in een stoofschotel die een tikje anders is? Probeer eens een brasato al barolo, de Italiaanse variant van boeuf bourguignon. In vergelijking met het traditionele Franse zondagsgerecht smaakt deze versie iets meer zuiders, dankzij de kerstomaatjes en de uitgesproken smaak van de typisch Piemontese nebbiolodruif.

WEEKENDRECEPT

Waar te eten? Wat klaar te maken? Foodjournalist Barbara Serulus serveert elke week het lekkerste nieuws.

SMAAKMAKERS