Web weergave

Inspiratie voor onder de boom, rond en op de feestdis.

WEEKEND.BE

Van de Vrouwenmars in januari tot de nog razende #metoo-storm, we voorspellen dat de jaaroverzichten behoorlijk vrouwelijk getint zullen zijn. Bieke Purnelle, Veerle Draulans en Mariame Keita praten na over alle heisa. "Vrouwen kregen geen stemrecht door te twitteren, ze hebben op tafel geklopt."

SAMENLEVING

Knack Weekend blikt terug op een opmerkelijk jaar, door de ogen van mensen die het nieuws van dichtbij meemaakten. In hun eigen woorden herbeleven ze de mooiste, ontroerendste en grappigste momenten van 2017.

DE OOGGETUIGEN

In Washington D.C. komen een half miljoen mensen op straat voor een protestmars tegen president Trump. Overal ter wereld volgen meer protesten, bekend als de Women's Marches. Trui Moerkerke (53), Belg in de VS, nam deel aan de vrouwenmars in Ann Arbor, Michigan.

DE OOGGETUIGEN

In Gent start de verhuizing van de boeken van de oude stadsbibliotheek Zuid naar de nieuwe bibliotheek De Krook met een mensen-ketting.Senta Kochanek (40), medewerker van De Krook, bereidde de boekenketting praktisch voor.

DE OOGGETUIGEN

Anderhalf jaar na zijn vertrek bij Dior toont de Belg Raf Simons zijn eerste collectie als artistiek directeur van Calvin Klein in New York. Elise Crombez (35), Belgisch model, liep mee in de show.

DE OOGGETUIGEN

Noma, 's werelds beste restaurant, sluit na veertien jaar de deuren. In 2018 heropent chef René Redzepi zijn Deense zaak met een nieuw concept. Jacques Colemont (71), chef en eigenaar van restaurant Figaro in Hasselt was - voor zover hij weet - als enige Belg uitgenodigd voor de laatste service.

DE OOGGETUIGEN

Op paasnacht worden in ons land 230 volwassenen gedoopt. Axelle Vanhee (20) liet zich dopen in de Brugse Sint-Salvatorskathedraal.

DE OOGGETUIGEN

Jeroen Olyslaegers wint met zijn roman WIL beide Fintro Literatuurprijzen, zowel die van de vak- als die van de lezersjury. Katrijn van Hauwermeiren (30), hoofdredacteur van de Vlaamse tak van uitgeverij De Bezige Bij, was erbij tijdens de prijsuitreiking in de Gentse Handelsbeurs.

DE OOGGETUIGEN

Donald Trump is in het land in het kader van de inhuldiging van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Brussel. Monique Driesmans (65),ceremoniemeester van de Dienst Protocol van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, leidde de aankomst in Zaventem en het programma van Melania Trump mee in goede banen.

DE OOGGETUIGEN

Jenny Meirens (73), medeoprichtster van het legendarische Belgische modehuis Maison Martin Margiela en jarenlange rechterhand van de ontwerper, overlijdt aan een ongeneeslijke longaandoening. In de kerk van Sint-Pieters-Leeuw vond op 8 juli de uitvaartdienst plaats. Jenny's zoon, Frank Pay (49), bracht tijdens de afscheids- viering een toespraak die louter bestond uit woorden en uitspraken die zijn moeder typeren. Haar dochter, Sophie Pay (48), lichtte voor ons een aantal van die woorden toe.

DE OOGGETUIGEN

De legendarische Parijse concept- store Colette kondigt na twintig jaar zijn sluiting aan, straks op 20 december.Stijn Schoenmaekers, (39) brand director van de Amerikaanse modegroep Guess, was een trouwe klant en leerde de eigenaars persoonlijk kennen.

DE OOGGETUIGEN

Pierre Bergé overlijdt op 86-jarige leeftijd Pierre Bergé, de Franse zakenman en kunstverzamelaar, richtte mee het Franse modehuis Yves Saint Laurent op en bleef ook na de beëindiging van hun relatie zijn zakenpartner. Niemand weet beter wat hij voor het merk betekend heeft dan Olivier Flaviano (34), directeur van het Musée Yves Saint Laurent in Parijs.

DE OOGGETUIGEN

Op het Nederlandse eiland Schiermonnikoog wordt de laatste aflevering opgenomen van het alom geprezen tv-programma Radio Gaga. Makers Joris Hessels (37) en Dominique Van Malder (41) streken drie jaar lang neer op plekken waar mensen samen zijn.

DE OOGGETUIGEN

Op het WK turnen in Canada pakt onze landgenote Nina Derwael een bronzen medaille. Het is de eerste WK-medaille in de Belgische turngeschiedenis. Vader Nico (44) zag zijn 17-jarige dochter haar persoonlijk record verbreken tijdens de toestelfinale.

DE OOGGETUIGEN

Voor de vooropening nodigt Louvre Abu Dhabi iedereen uit die de bouw van het nieuwe museum hielp realiseren. Het Belgische bedrijf Meyvaert leverde alle vitrinekasten en podia. Steven De Tollenaere (48), CEO van Meyvaert, was op het openingsfeest.

DE OOGGETUIGEN

Een nieuwe voedingsdriehoek met meer plantaardige en minder dierlijke producten. Een vegan hamburger in de Finse McDonald's. 5000 bezoekers voor Veggieworld, de eerste Belgische veganbeurs. In 2017 brak vegan uit z'n geitenwollensokkenhokje. Iets om over na te denken terwijl je de kerstkalkoen aansnijdt?

CULINAIR

Een beetje kwaliteit haal je niet in de supermarkt. Na de buurtwinkel, delicatessenzaak en traiteur, schoten ook de foodhallen dit jaar als paddenstoelen uit de grond.

SMAAKMAKERS

Er werd heel wat gekookt dit jaar. Maar vaak ook van woede.

SMAAKMAKERS

Sprongen in het oog en zijn klaar om ook volgend jaar potten te breken: de nieuwe lichting creatieven en ondernemers.

JONG GEWELD