Veerle Wenes (64) is galeriste, artdirector en curator. Vijf jaar geleden hield ze het designlabel Valerie Objects boven het doopvont. Een eerste mijlpaal die ze met een resem nieuwe ontwerpen viert.
Maarten De Ceulaer (37) studeerde interieurvormgeving en productdesign. Zijn fantasievolle ontwerpen worden internationaal geprezen. Op 26 en 27 september is hij eregast op de Contemporary Design Market in Tour & Taxis in Brussel.
Dorte Mandrup - een van 's werelds meest inspirerende architecten - bouwt duurzaam, stijlvol en in harmonie met de omgeving. Dat bewijzen The Whale in Noorwegen en binnenkort het Exilmuseum in Berlijn. Maar de bijna 60-jarige Deense verliest haar hoofddoel niet uit het oog: het ultieme streven naar welzijn.
Bob (84) kent nog elke centimeter van het huis dat hij vijftig jaar geleden bouwde. Maar sinds hij ziek werd, leeft de architect al jaren bedgebonden in één kamer van zijn woning. Om de rest van zijn huis nog eens te kunnen zien, gaf hij een interieurfotograaf de toestemming om foto's te maken.
In de bestverkopende interieurboeken in Groot-Brittannië gaan de auteurs uit van het idee dat je huis niet gewoon een praktische plek is waar het aangenaam toeven is, maar ook een plek die je gelukkiger maakt. Goed nieuws: dat geluk ligt binnen handbereik.
Ze spelen met opvallende kleuren, contrasterende materialen en aparte vormen, en vallen voor een gedurfde uitwerking die een groot optimisme doet vermoeden. Of wat dacht je van een extravagante krabpaal of een driehoekige dampkap?
Wanneer je het na jaren samenwonen nog steeds met 'voorlopige' lampen moet doen, weet je dat je mogelijk niet helemaal dezelfde interieursmaak hebt als je partner. Hoe pak je dat aan? Richt je elk een kamer in of ga je voor het compromis? Drie koppels vertellen.
Schuine buikspieren zijn te benijden, maar diagonalen in architectuur of interieur? Ho maar. Toch duiken ze meer en meer op. Wanneer is scheef over de schreef?
Van een donker huis zonder lichtinval op een anoniem kruispunt maakte architecte Karen Seykens een zonnig hoekhuisje dat heel wat nieuwsgierigheid bij de buren opwekt.
Arnaud Vanrafelghem woont samen met zijn dochter Lou in een dakappartement dat hij in fases verbouwt. Binnen omringt hij zich graag met zelfgemaakte meubelen, gerecupereerd uit de materialen die hij afbreekt.
Toen Xavier en Chelo een beroep deden op Marianne Evennou voor hun piepkleine flat in Parijs, verwachtten ze één open ruimte terug te krijgen. 'Maar eigenlijk deed ze precies het tegenovergestelde. Ze verdeelde alles onder in aparte kamers.'
Charleroi wil resoluut een streep trekken door de grauwe clichés die al sinds mensenheugenis aan de industriestad kleven. De Carolo's vonden een nieuw elan en zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet. Acht opmerkelijke plaatsen illustreren deze gedaantewisseling.
Chefs hebben een obsessie die zelden ter sprake komt: hun messen. Gegeerde en gekoesterde objecten die de spil vormen van het vak en van een sector die altijd op scherp staat.
Het kosmopolitische Le Pristine is de nieuwste zaak van Sergio Herman. Onze recensente had een ietwat patserige keuken verwacht, maar niets bleek minder waar: 'Ik neem er mijn hoed voor af.' (****)
Casimir (54) is een toonaangevende Belgische meubelmaker. Hij zit 30 jaar in het vak, maar de basis van zijn werk bleef al die tijd dezelfde: experiment en eigenzinnigheid.