Web weergave

Bij het begin van elk jaar draaien de algoritmes overuren om je via sociale media en advertenties te bestoken met detoxkuren, sapvasten en andere - liefst zo extreem mogelijke - regimes die je zullen doen blaken van gezondheid en levenslust. Wat is de zin en onzin van het idee van 'ontgiften'? En waarom zijn we er zo op uit om onszelf van binnenuit te zuiveren?

GEZONDHEID

Ze hebben een niet al te beste reputatie, maar in tijden van social distancing helpen de sociale media ons om contact te houden met familie en vrienden. Bekijken we de technologie te negatief? 'Ons buikgevoel zegt ons ten onrechte dat onlinecommunicatie nooit zo waardevol kan zijn als face to face-contact.'

MAATSCHAPPIJ

Kunstenaarsduo Jacqy duVal vond zowat twintig jaar geleden in het centrum van Brugge een plek om thuis te komen, maar ook een woning die de creativiteit volop voedt. In dit bijzondere jarenveertigpand experimenteert het koppel met geometrische kleurvlakken die oplichten zodra het licht rijkelijk binnenvalt.

INTERIEUR

Yves Mattagne was dertig jaar chef-kok van restaurant Sea Grill en staat binnenkort achter het fornuis in La Villa Lorraine. Dat belooft in Brussel dé gastronomische gebeurtenis van 2021 te worden, waar hij ook zelf reikhalzend naar uitkijkt. In afwachting maakt hij de balans op.

CULINAIR

De grote schorseneer (scorzonera hispanica) is niet de meest geliefde groente. Ze wordt ook weleens winterasperge, armeluisasperge of keukenmeidenverdriet genoemd, wellicht vanwege het kleverige melksap dat bij het schillen vrijkomt. Met dit recept herstellen we deze vezelrijke seizoensgroente in ere.

WEEKENDRECEPT

Orange wine prijkt steeds vaker op de kaart van de betere horecazaken. Soms wordt hij weggezet als modeverschijnsel, of als inferieur aan zijn rode en witte tegenhangers. Maar het tegendeel is waar: orange wine is uiterst interessant, heeft veel potentieel en kan waanzinnig lekker zijn.

WIJN

Deze week: Sebastiaan Van Doninck (41), de illustrator die de recentste Boekenpauw kreeg voor het prentenboek De fantastische vliegwedstrijd. De zwierige vrolijkheid van zijn prenten staat in schril contrast met de duisternis die hem deze zomer overviel na een verwoestende val.

GOUDEN RAAD