Knack Weekend Black

Web weergave

Een zwart Topshopjurkje hangt al vijf jaar ongedragen in de kast, maar wordt nog steeds gekoesterd. 'Als ik naar opruimgoeroe Marie Kondo had geluisterd, dan was de kans groot dat nu iemand anders in mijn jurk zou rondlopen. Of erger, dat hij ergens op een afvalberg zou zijn beland,' schrijft moderedactrice Ellen De Wolf.

INTRO

De tijd van low profile is voorbij, zowel op de catwalks als in de stad. Make-up mag weer gezien worden. Het gaat niet meer om perfectie, wel om het juiste lijnenspel en om het creëren van nieuwe, gedurfde effecten.

WEEKEND UPDATE

Voor mode-, design- en architectuurpioniers is het schimmelproduct mycelium dé gamechanger van de toekomst. Nu grote merken als Hermès ermee beginnen te werken, lijken ze gelijk te krijgen.

WEEKEND UPDATE

Tijd om je weer te laten zien: van felle kleuren tot catsuits en extra bling. De najaarsmode is aan de durvers.

WEEKEND UPDATE

Je bent wat je draagt. Dus kiezen we voor duurzaam en gaan we nog een stapje verder dan recycling: upcycling. Naald, draad en wat verbeelding volstaan voor een look die voor altijd blijft hangen.

HOOFDSTUK 1 MODE, BEWUST

Van de ogenschijnlijk gedrogeerde modellen in de jaren 90 tot rampscenario's over collecties en campagnes die verwijzen naar de roots: de mode, en de bijbehorende campagnebeelden, weerspiegelt vaak wat er leeft in de maatschappij. MoMu-curator Elisa De Wyngaert bekijkt zes modefoto's in hun tijdgeest.

HOOFDSTUK 1 MODE, BEWUST

De mantelpakjes van Merkel, de jurken van Melania, ze illustreren de macht én onmacht van vrouwen. Ondertussen denken grote modedames Ann Demeulemeester en Ilaria Fendi verder dan textiel.

HOOFDSTUK 2 LEADING LADIES

Er loopt weer volk op de catwalk en trends uit het verleden maken een comeback. Laat ons dansen in beenwarmers en een jurk van Balenciaga, die voor het eerst sinds 1968 een coutureshow hield.

HOOFDSTUK III WELKOM TERUG

Van beenwarmers en houthakkershemden tot de Juicy Couture-jogging van Britney Spears. Wat onthouden we van de afgelopen vier decennia? En wat wordt weer mode?

HOOFDSTUK III WELKOM TERUG

De eerste Parijse lockdown, in de lente van vorig jaar, was bijzonder streng, en de stad opereert nog maar enkele maanden redelijk normaal. Met minder toeristen, en met een verplichte coronapas voor de meeste openbare plekken, van restaurants tot musea. Het goede nieuws: het voorbije half jaar opende de ene nieuwe trekpleister na de andere in de lichtstad.

HOOFDSTUK III WELKOM TERUG

Milaan bereidt zich voor op de Olympische Winterspelen van 2026. Prada heeft, samen met een aantal partners, een project voor de niet langer gebruikte sporenpartijen van Porta Romana, tegenover de Fondazione Prada. Op die plek komen een park, sociale woningen, winkels en een olympisch dorp. In afwachting kunnen citytrippers hier terecht.

HOOFDSTUK III WELKOM TERUG

Londen heeft afgezien. Oxford Street, ooit de drukste winkelstraat van Europa, lijkt een slagveld, en niet alleen omdat Top Shop, John Lewis en Debenhams dicht zijn: 17 procent van de winkels in de straat is foetsie, zo blijkt. Maar er valt ook veel nieuws te beleven.

HOOFDSTUK III WELKOM TERUG

New York lijdt onder hoge huurprijzen, de opstoot van digitaal shoppen en de afwezigheid van toeristen. Het legendarische warenhuis Barneys ging al voor de pandemie failliet. Neiman Marcus hield het in de gloednieuwe wijk Hudson Yards amper 18 maanden vol. Dat is niet noodzakelijk slecht nieuws: New York wordt weer méér New York, en minder een Amerikaanse stad als alle andere. Met meer ruimte voor kleinschalige, lokale initiatieven.

HOOFDSTUK III WELKOM TERUG