Web weergave

Geen inspiratie voor uitstappen in eigen land? Deze drie Instagrampagina's plannen je zomer vol.

WEEKEND UPDATE

Jelle Veyt (34) is kinesist en woont in Gent. Hij beklimt sinds 2013 de hoogste bergtop van elk continent en reist er telkens op eigen kracht naartoe. Na de Elbroes, de Mount Everest, de Carstenszpiramide, 38.000 kilometer fietsen en 4000 kilometer roeien, was hij dit voorjaar op weg naar de Kilimanjaro, tot het coronavirus hem dwong om terug te keren.

INZICHT

Dertig jaar geleden gaf Arita Baaijens haar job als milieubiologe op om ontdekkingsreiziger te worden. "In de Egyptische woestijn kwam ik tot onschatbare inzichten, zoals het feit dat ik mijn hele leven al deed wat anderen van mij verwachtten: bordje leegeten, carrière maken, er leuk uitzien." Sindsdien struint ze de meest afgelegen plekken ter wereld af, de wetenschap én vrijheid achterna.

INTERVIEW

Rwanda en Oeganda worden de parels van Afrika genoemd. Wij lieten het safaritoerisme links liggen en besloten de duizend heuvels met de fiets te trotseren. Weg van de gepantserde 4x4's, maar in het tempo van onze benen en met de zon op ons gezicht. Het werd de reis van ons leven.

REPORTAGE

Die nieuwe tweesecondentent voor op de camping blijft wellicht nog een jaar in de kast liggen, maar je geplande festivaloutfits krijgen tijdens een boswandeling een tweede leven. Waarom het bos, met een beetje fantasie, de ultieme festivalervaring biedt.

SHOPPING

Dertig procent van alle bomen op aarde staat in de zogenaamde boreale zone, een cirkel die zich uitstrekt over Europa, Azië en Noord-Amerika. De Nederlandse fotograaf Jeroen Toirkens maakte acht reizen door de oerbossen en bundelt de beelden straks in het boek Borealis. Een gesprek over een avontuur tussen woud en hout.

FOTOBOEK

Wat smaakt er beter na een boswandeling dan een portie kaas met mosterd? Of een bosbiertje? Een verwenkoffie met advocaat? Omgeven door de bomen krijgt dat pintje plots meer punch. Zeven Belgische bosbars waar de dennen geuren, spechten timmeren en reeën ritselen.

CULINAIR

De zomer van 2020 zal een ander soort vakantiefoto aan je archief toevoegen. Nu we straks misschien wel die pain et vin, costas of agriturismo moeten missen, duiken er veel dromerige vakantieherinneringen op. Maar waren die vakanties wel echt zo fantastisch of maakt ons hoofd dat er vooral van?

PSYCHOLOGIE

Nu iedereen in zijn kot blijft, gaan wij kijken wat mensen zoal doen om het daar draaglijker te maken, voor zichzelf en voor anderen. Deze week: Sara (35) en Aäron (38), die na een geannuleerde skivakantie besloten om met hun kroost te kamperen in eigen tuin. Een tent is ook waar hun verhaal ooit begon.

TUSSEN DE MUREN