Web weergave

Van materialen met hoge aaifactor tot gezellige vormen: uit de interieurtrends blijkt wat we buiten ons kot allemaal zo hard missen.

TRENDS

Oana Bogdan (43) werd geboren in Roemenië, studeerde aan de KU Leuven, het Henry van de Velde Instituut en Vlerick en runt het bureau Bogdan & Van Broeck. Ze is ambassadrice voor Wiki Women Design en Women in Architecure in Belgium, en voorzitter van de jury van Rotterdam Architectuurprijs 2021 en van de expertencommissie voor Good Living, die de stedenbouwkundige regelgeving in Brussel zal hervormen.

INZICHT

Architectuur blijft een voornamelijk wit beroep in België. Zowel op de werkvloer als in het onderwijs is het gebrek aan kleur merkbaar. We werpen een blik op de drempels die diversiteit verhinderen en de initiatieven die grenzen openen. "De architect hoort maatschappelijke meerwaarde te creëren, maar hoe kan dat zonder weerspiegeling van die maatschappij onder onze architecten?"

MAATSCHAPPIJ

Talrijk zijn ze niet, Belgische architecten met een migratieachtergrond, gedreven des te meer. Acht ervaringsdeskundigen over hun passie voor architectuur en de uitdagingen van de sector. 'Leerkrachten vroegen mij waarom er zo weinig allochtone studenten in onze richting belandden.'

PORTRETTEN

Het architecturale project Presence in Hormuz speelt niet louter met kleur en vorm. Het is tevens een studie naar de rol van architectuur in het vormgeven van een maatschappij, en dat op een van de politiek gevoeligste plekken op aarde. 'We maken een kleurrijke, uitnodigende plek als tegenwicht voor de spanningen en de oorlogsdreiging.'

ARCHITECTUUR

Op sociale media is de zitkuil bijzonder trending. In de echte wereld maakt hij een comeback op de plaats waar hij ooit verdween: in de interieurs van de welgestelden. Het intieme karakter van de verzonken ruimte verklaart meteen zijn herwonnen populariteit.

DESIGN