Beredingstijd: 20 minuten

VOOR 4

150 g freekeh (of een ander snel gaar graan, zoals gierst of quinoa)

kokosolie

300 g (of een handvol) kerstomaatjes

4 bieten (bij voorkeur gele)

200 g boerenkool (bij voorkeur paarse)

sap van 1 limoen

1 rijpe avocado

200 g halloumikaas

2 el gemengde zaden (maanzaad en sesamzaad)

sap van oe citroen

1 bosje munt

1 bosje dille

Voor de dressing :

1 bos lente-uitjes

1 tl vloeibare honing

1 el harissa

2 el extra vergine olijfolie

sap van oe citroen

Meet de freekeh af in een mok of maatbeker, onthoud tot hoever de mok is gevuld. Doe het graan in een kom, overgiet met koud water en wrijf de korrels in uw hand. Giet ze af en was ze nogmaals op dezelfde manier. Doe de afgegoten freekeh in de pan, vul de mok tot dezelfde hoogte met water en giet in de pan. Voeg nog zo’n mok water toe zodat de pan is gevuld met 1 deel freekeh en 2 delen water. Voeg een snuif zout en een scheutje kokosolie toe, breng aan de kook, laat de freekeh in 15 minuten net beetgaar koken.

Snij de lente-uitjes intussen in dunne ringetjes, bak in wat kokosolie tot ze beginnen te kleuren, schep ze in een beker en voeg de overige ingrediënten voor de dressing toe. Breng op smaak met zout en peper, roer goed.

Snij de tomaten doormidden. Schil de bieten, snij ze met een mandoline of met een heel scherp mes in dunne plakken. Ris de boerenkoolbladeren van de stelen, doe ze in een kom met limoensap en een snuif zout, kneed de kool 1 minuut met de hand. Snij de avocado doormidden, verwijder de pit, snij het vruchtvlees nog in de schil met een scherp mes overlangs in dunne plakken.

Zet een koekenpan op het vuur, snij de halloumi in dunne plakken, zet de zaadjes klaar. Bak de plakken halloumi in de hete droge koekenpan aan één kant bruin (1 minuut), keer ze om en bak de andere kant bruin. Bestrooi met de zaadjes en keer de plakken om in de pan tot ze rondom met zaadjes zijn bedekt. Neem van het vuur.

Giet de freekeh af als hij beetgaar is, meng met citroensap, een scheut olijfolie en een snuif zout en peper. Hak de munt en de dille fijn, schep door de freekeh. Serveer in diepe borden en schik er alle groenten, de halloumi en een royale schep harissadressing op.

Weetje

De naam freekeh is afgeleid van het Arabische woord voor ‘gewreven’. Het verhaal gaat dat er in 2300 v. Chr. een brand woedde in een schuurtje vol net geoogst jong graan. De mensen vreesden dat de oogst verloren was, maar toen ze de verbrande vliesjes wegwreven, ontdekten ze dat het graan nog eetbaar was en zelfs een geroosterde, heerlijke smaak had.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content