Wie niet tevreden is met grijzende slapen kan geleidelijk de vroegere haarkleur weer terugkrijgen.

Ruim 57 procent van de bevolking heeft grijzend haar, en terwijl vrouwen makkelijker voor een kunstkleur kiezen (40 procent), doet slechts een minderheid (5 procent) van de mannen dat. Voor wie grijst en het haar niet wil verven, maar verlangt naar de vroegere haarkleur, heeft Schwarzkopf & Henkel een wereldprimeur achter de hand: Re-Nature. Dit innovatief product behoort tot een totaal nieuwe categorie, de kleurherstellers, en zorgt ervoor dat na elke behandeling geleidelijk meer kleurpigmenten in de haarvezel worden opgenomen, zodat het haar stap voor stap zijn natuurlijke kleur terugkrijgt. Dat is nieuw, want tot op heden kon de haarkleur enkel gewijzigd worden via directe of oxiderende haarkleurmiddelen.

Hans Van Bylen, directeur Schwarzkopf & Henkel Benelux, legt uit hoe het werkt: “De natuurlijke haarkleur wordt bepaald door de verhouding tussen bruin-zwart (eumelanine) en geel-rood pigment (pheomelanine). Hoe meer pigment, hoe donkerder; hoe meer pheomelanine, hoe roder het haar; hoe meer eumelanine, hoe bruiner het haar. Verloopt het pigmentatieproces optimaal, dan behoud je je haarkleur. Verloopt de opbouw van kleurpigmenten minder vlot of stopt die volledig, dan wordt het haar grijs. De Re-Nature-formule bevat melanineprecursoren en wanneer het product op het haar wordt aangebracht, dringt de precursor in de haarvezels en reageert daar met de zuurstof in de lucht. Deze luchtoxidatie vindt binnen de twee dagen na gebruik plaats. Tijdens dit proces kan een blauwe schijn ontstaan die hoogstens twee dagen blijft. Na elke behandeling wordt er meer en meer pigment door de haren opgenomen, tot die stap voor stap hun oorspronkelijke tint terughebben. Vooral het geleidelijke van het proces is een goede zaak want wie Re-Nature gebruikt, wordt niet van de ene dag op de andere geconfronteerd met een merkelijk andere haarkleur. Bovendien hoeft men niet door te gaan tot het stadium 0 procent grijs haar. De behandeling kan onderbroken worden wanneer men vindt dat het haar weer voldoende kleur heeft, en dat is een erg groot voordeel dat met een klassiek middel ondenkbaar is.”

Eind jaren ’80 kondigde de L’Oréal-groep een gelijkaardig product aan, maar het werd nooit op de markt gebracht omdat het zware metalen bevatte en op termijn schadelijk zou zijn. Werd Re-Nature wel voldoende getest? Anja Van Aerde, productmanager van Re-Nature, is zeker van haar stuk: “Re-Nature is een totaal ander concept en heeft niets te maken met zware metalen, die inderdaad een schadelijke invloed hebben op mens en milieu. Het product in kwestie werd ontwikkeld door Dr. Horst Höffkes, die er ruim tien jaar over deed. In Duitsland zijn inmiddels reeds meer dan 1 miljoen verpakkingen verkocht en allergische reacties of andere problemen zijn tot nu toe niet gemeld.”

Is er dan geen keerzijde aan de medaille? Anja Van Aerde: “Het product is bijzonder betrouwbaar maar heeft helaas beperkingen. Het kan niet worden toegepast op haar dat al geblondeerd of gekleurd werd, noch op mèches. Het is evenmin geschikt wanneer het haar oorspronkelijk lichtblond, rood, roodblond of zwart was. De crème is ideaal voor een natuurlijke haarkleur, van middenblond tot donkerbruin. En die kleuren vertegenwoordigen toch 80 procent van de Belgische bevolking. Bovendien voegt de crème ontbrekend pigment toe. Het nieuwe haar dat groeit, zal dus ook na het aanbrengen van het product grijs of wit zijn, zodat om de vier tot zes weken de haaruitgroei moet worden nabehandeld. Hoe vlug iemand zijn haarkleur terug heeft, hangt af van het aantal grijze haren en de haarstructuur. Het proces verloopt niet erg snel, maar na twee tot vijf applicaties hebben de meeste gebruikers hun natuurlijke haarkleur weer.”

Re-nature wordt in twee verpakkingen op de markt gebracht, één voor mannen en één voor vrouwen, maar de inhoud is identiek: elke verpakking bevat twee tubes met 50 ml kleurhersteller en twee tubes met 22 ml shampoo. Aanbevolen verkoopprijs: 459 fr.

Schwarzkopf & Henkel: (02) 421.25.12.

Linda Raats

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content