Mooie handen vragen verzorgde nagels. Een halfuurtje manicuren, zou elke week op het programma moeten staan. Zeker nu glanzende, felgekleurde nagels er in de huidige glamour-tijden weer helemaal bijhoren.

Hoe onze handen eruitzien is belangrijk. Mensen om ons heen bekijken vaak onze handen. Tijdens het werk, in de winkel of de bank. Uit onderzoek blijkt dat mannen of vrouwen die met onverzorgde nagels solliciteren, minder kans maken op een baan. Een halfuurtje manicuren per week is daarom een must.

Nagels, of het deel dat we aan de buitenwereld tonen, zijn in feite dode materie. Ze bestaan net als het haar uit keratine. Dat de ene zwakke en de andere sterke nagels heeft, houdt verband met het nagelbed.

Nagels zijn een hoornlaagje dat de vingertoppen beschermt. De nagel groeit vanuit het nagelbed, dat gedeeltelijk onder de huid ligt. Het zichtbare deel van het nagelbed vormt een lichter gekleurde cirkel, het maantje, te zien aan de basis van de nagels. Rond de nagel zit de nagelriem, stukjes vel die voortdurend aangroeien en vaak onestetische randjes langs de nagel vormen. De nagel zelf bestaat uit harde keratine, water en vetten (die ervoor zorgen dat er niet te veel vocht verdampt) en ook aminozuren, ijzer, calcium en fosfor. Nagels groeien in normale omstandigheden vier tot zes millimeter per maand, sneller in de zomer dan in de winter. Gezonde nagels zijn mooi en stevig en hebben een gelijkmatig oppervlak, maar wanneer de nagels niet omzichtig genoeg worden behandeld, gaan ze splijten of breken. Met een goede verzorging zijn die problemen snel van de baan, hoewel de nagels soms afwijkingen vertonen.

Horizontale strepen wijzen op een gekwetst nagelbed, door hoge koorts, anestesie of ondervoeding. Witte vlekjes zijn luchtbellen en verraden een gebrek aan calcium of een kwetsuur van de nagel. Verkleurde nagels wijzen op een infektie en uitvallende nagels kunnen een gevolg zijn van een verstoorde bloedsomloop, van een schildklierprobleem, van een zwangerschap of een bijwerking van sommige anticonceptiva. Bruine verkleuringen hebben te maken met veel roken of het gebruik van gekleurde nagellak zonder beschermende basislak.

Een goede manicure kost wat tijd. Het verwijderen van de oude nagellak met dissolvant is meestal de eerste stap. De nagels worden daarna goed gedroogd, de nagelriemen teruggeduwd met een bokkepootje. Zijn de nagelriemen stug, dan kan een nagelriemcrème ze versoepelen. In de “juiste” vorm vijlen, is een must. De nagels worden gevijld met een kartonnen vijltje of een fijne saffiervijl. Dat gebeurt altijd in één richting en daarbij houdt u de vijl recht, niet schuin op de nagel : anders worden ze onnodig dun en gaan ze splijten of breken. De beste vorm is ovaal en niet te lang, te puntig gevijlde nagels breken sneller. Daarna moeten de nagels even in een lauw sopje baden. Vuil kan u verwijderen met een houten stokje.

Voor een mooie glans kan u de nagels polijsten met een speciaal kussentje of lakken met transparante basislak. Wanneer u voor kleur kiest, dan moet er met de nodige aandacht worden gelakt. Begin altijd met een basislak, want de kleurpigmenten dringen soms door uw nagel. De basislak is na enkele minuten droog. Dan kan er een kleurlaagje overheen en wanneer dat laatste droog is, wordt de kleurloze glanzende toplaag aangebracht. Die beschermt de nagellak tegen schilferen en geeft een mooie glans.

In het begin van de jaren negentig maakte de nagellak-industrie een flinke krisis door. Felle kleuren als rood en fuchsia, die in de jaren tachtig furore maakten, moesten het afleggen tegen matte, kleurloze lakken en huidtinten. Maar de neutrale “French Manicure”-stijl met helderwitte nageltoppen en glazende ongekleurde nagels, zit met de huidige glamourtrend voorlopig opnieuw in de koelkast.

De nagellakindustrie is altijd sterk onderhevig geweest aan modegrillen. Nagellak werd in de jaren twintig uitgevonden. Voor die tijd gebruikten dames van stand een roze nagelpoeder om de nagels licht te kleuren. Nagellak was in het begin een middel om te tonen tot welke sociale klasse je behoorde : lange, rood gelakte nagels voor de arbeidersklasse, naturlijk getinte nagels straalden klasse en welvaart uit. Donkerrode nagellak was trendy in de jaren dertig, maar die werd verbazend genoeg niet aangebracht op de toppen en niet op het halve maantje. Ook in de jaren veertig bleef het halve maantje ongelakt, de rest van de nagel kreeg een geelrode lak. In de jaren vijftig was de nagel puntig gevijld en fuchsia de trendkleur. In de jaren zestig bleven de nagels lang, maar nu in een rechthoekige vorm. Nepnagels maakten furore, witte nagellak en geïrizeerde lak kwamen opzetten. De seventies betekenden kortere nagels, of klassiek ovaal, met een kleurenpalet dat van rood, over zwart-rood en paars naar lederbruin ging, naar grijs en zelfs blauw. In de jaren tachtig veroorzaakte de “French manicure” revoluties : eerst in de VS, daarna in Europa. Vrouwen lakten de nagels steeds minder en de nagellakmarkt verkeerde in een diepe krisis.

Tegenwoordig zijn donkere, in een vierkant gevijlde en aandacht trekkende nagels weer “in”. Verzorgde, felgekleurde nagels horen bij de glamourtrend in de mode. Ook de cosmeticamerken doen met tal van nieuwe produkten een verwoede poging om de nagellakmarkt weer vlot te krijgen.

Guerlain komt origineel uit de hoek met “Stylo” (690 fr.), een sneldrogende nagellak, geprezenteerd in een pen. Het principe is doodsimpel : de nagellak wordt in een stift verpakt. Even schudden en een druk op de knop en het produkt doordrenkt het penseel. Het stift-idee is niet nieuw, maar tot nog toe werden die stiften niet gevuld met echte nagellak, maar met een kleurstof die niet zo goed dekte. In de Stylo van Guerlain zit echte lak die snel droogt en even sterk glanst als een klassieke nagellak. Ook Rochas maakte werk van een nieuwe nagellak : “Vernis Hollywood” (600 fr.), een en al glamour. Bij deze nagellak geven een andere soort plastificeerstof en een unieke hars meer glans. Voorts schilfert deze soepel aan te brengen lak nauwelijks. De lak bevat wel formolaldehyde, wie daarvoor allergisch is, moet dus uitkijken.

Dominique Moncourtois, de make-up-specialist van Chanel, werkte eveneens aan een reeks nieuwe nagellakken. “Voor het flesje hebben we samengewerkt met specialisten in de ergonomie. Zij bedachten een dopje met ribbels, wat praktischer is om vast te nemen. Het flesje zelf werd voorzien van een klepje, om morsen uit te sluiten. Het penseeltje is gemaakt uit een speciaal soort vezels die in aantal, dikte en kwaliteit werden bestudeerd. Per kwastje zijn dat 700 haartjes. Ook de lak zelf werd volledig opnieuw geformuleerd : meer glans, langer houdbaar, sneldrogend, niet oppervlakkig, maar wel heel homogeen en in de diepte. De extra glans is het resultaat van een hoge dosis pigmenten. “

Lancôme tenslotte heeft nieuwe nagellak, een dissolvant en nagelverzorgingsprodukten, allemaal met biotine, een vitamine die de nagels mooier maakt en verzorgt.

LINDA RAATS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content