TEKST EN FOTO’S PIERRE DARGE

Alles is klein in Villa Certi Momenti maar zo mooi en doordacht dat de bezoeker dat snel vergeet. Marleen Hensen, die 32 jaar in de fotozaak van haar man heeft gestaan, verzorgt sinds enkele maanden op slechts tweehonderd meter van de dijk in Sint-Idesbald een heel bijzondere vorm van gastvrijheid. Ze drijft het respect voor de gast zo ver dat ze zichzelf zoveel mogelijk wegcijfert in een nieuwe aanbouw die achteraan tegen de villa aanleunt, zodat de gasten het huis als het ware voor zichzelf hebben. Wie er langskomt, merkt meteen dat het de gasten hier aan niets ontbreekt.

Eerst vallen de kleuren op: een prachtig grijs siert de deuren op de eerste verdieping, waar de drie kamers zich bevinden waarvan de naam in een sierlijk witte letter in de verf werd gezet. Een kloek blauw contrasteert in de ontbijtkamer met het karaktervolle rood.

We overnachten in de kamer Stones and Things, waar een bescheiden deel van de collectie stenen en schelpen rust die in de loop der jaren werd bijeengegaard. De kamer is erg klein en daarom werden er ingenieuze oplossingen bedacht: achter een smalle, verticale spiegel zitten vier kapstokken weggeborgen en daar hangen ook de badjassen. De stoelen werden vervangen door een soort hoge poefs uit zeegras. Een smal houten kastje naast het bed is het enige meubilair. Matrassen en dekbedden zijn van prima kwaliteit, boven het hoofdeinde van het bed werd een witte, halve hemel gedrapeerd. Er staat een lavabo en er is een kleine tv.

In de kamer Namaste (‘welkom’ in het Indisch) dienen Indische spullen als achtergrond voor de decoratie, in Déjà Vu staat een verzameling fotocamera’s en hangen ingelijste foto’s van Marleen toen ze baby was, smaakvol en in sepia.

Wie het allemaal wat krap vindt, kan lucht en ruimte zoeken op het dakterras, waar enkele ligstoelen staan en rokers even kunnen verpozen terwijl ze uitkijken op de andere villa’s en het groen in dit idyllische deel van het badstadje. En waar we ’s morgens één van de gasten opgerold in een ligstoel vonden, waar ze kennelijk de nacht had doorgebracht.

Het ontbijt is een buffet maar erg volledig én met vers fruitsap. Voor wie dat wenst, zijn er ook nog gekookte eitjes. Ondanks de klein uitgevallen kamers vonden we Certi Momenti een aanrader, op één beperking na: de gasten uit de drie kamers delen de gemeenschappelijke badkamer met toilet. En dat betekent dat er soms lange wachttijden zijn voor een grondige wasbeurt. Beneden op de gang is er wel een tweede toilet.

Certi Momenti telt drie kamers die tegen 60 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten. Vanaf de derde nacht wordt dat 55 euro. Bij bezetting door één gast wordt dat respectievelijk 50 en 45 euro.

Certi Momenti, Myriamweg 16, 8670 St.-Idesbald, 058 51 89 05.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content