Classic inspireert de bescheiden kunstverzamelaar

en de meest veeleisende dekorateur.

Deze beurs verrast met een enorm aanbod kunst en antiek, maar ook met lifestyle en dekoratie.

Eindelijk zitten de Hallen van Kortrijk vol”, zegt Franklin Isemborghs, koördinator van Classic V. “Voor het eerst hebben we ook kunnen selekteren in het aanbod. ” Dat klinkt aanlokkelijk. Want wie het peil van zo’n belangrijk gebeuren hoog wil houden, moet zoveel mogelijk het kaf van het koren kunnen scheiden. In tien jaar tijd groeide deze biënnale net niet uit haar voegen. Bij Classic I ging het amper om 4000 m², dit jaar werd de oppervlakte extra uitgebreid met een paar duizend vierkante meter. In totaal bezetten 145 exposanten 11.000 m². Dat wil zeggen dat de bezoeker een hele tijd zoet is.

Het belang van de omvang wordt pas duidelijk bij het overlopen van de deelnemerslijst. De participanten zijn dit jaar niet alleen met meer, er zijn er ook meer met een grote naam. Dat komt vooral tot uiting bij de antiquairs. Hun aantal is bijna verdubbeld. Voorheen werd enkel gerekruteerd uit de diverse verenigingen van antiquairs, wat het aanbod vernauwde. Er werd weinig nieuws getoond. De aanwezige handelaars kenden we van andere antiekbeurzen. Nu er ook deelnemers zijn die niet tot een of andere groepering behoren of van over de grens komen, wordt Classic voor de antiekliefhebber biezonder aantrekkelijk. Classic V wordt voor de helft een kunst- en antiekbeurs : er nemen 60 antiekdealers aan deel en 20 kunstgalerijen. Het resultaat wordt een wandeling door de kunstgeschiedenis.

Het aanbod is ruim : van Romeinse oudheden tot moderne kunst. Onder de grote namen vinden we onder meer : antiquair Jan Roelofs uit Amsterdam (met haute-epoquemeubilair uit Zuid-Europa), Renasci uit Mechelen (met Vlaamse wandtapijten), de Blue Elephant uit Maastricht (met Aziatische kunst), Simons Juwelers uit Den Haag, Berko Gallery uit Knokke (schilderijen), en Jacques Fijnaut uit Amsterdam (met Belgische impressionisten). Ook Paul De Grande is van de partij, de bekende antiquair uit Jabbeke die zopas de inboedel van zijn kasteel openbaar liet veilen door Christie’s. Iedereen is benieuwd met welke kollektie hij nu zal uitpakken.

De deelnemers komen dus niet alleen uit ons land, maar ook uit Italië, Amerika, Rusland, Frankrijk en Nederland. Bovendien zitten er verbazend veel bekende namen bij die we ook ontmoeten op de grote antiekbeurzen van Maastricht, Amsterdam, Brugge en Brussel. Dat is een niet te onderschatten troef. Classic overlapt trouwens de 12de Internationale Kunst- en Antiekbeurs van Brugge met één dag (nl. op 5 november, in de stadshallen). Nogal wat bezoekers zullen beide beuzen samen willen bekijken.

Classic biedt telkens een forum aan een gastland. In ’87 werd gestart met Japan. Daarna kwamen Italië en Rusland, en dit jaar gaat alle aandacht naar Frankrijk. In het hart van de beurs wordt een groot Frans dorpsplein gebouwd. Het kulturele luik van Frankrijk wordt verzorgd door het Museum voor Schone Kunsten van Lille, dat uitpakt met een schitterende tentoonstelling gewijd aan antiek aardewerk en faience.

Het geheim van Classic schuilt in de konfrontatie van een grote diversiteit aan mensen : de antiquairs, de kunstgalerijen en de dekoratiehuizen trekken elk een ander publiek aan. Precies deze ontmoeting is suksesvol. Dat blijkt onder meer uit het enorm aantal bezoekers. Dit jaar verwacht men er meer dan 70.000. Ook de achterliggende filozofie draagt bij tot die belangstelling. Het is immers geen saaie antiekbeurs : door de samenwerking met professionele decorbouwers zijn de stands van de antiekdealers heel aantrekkelijk.

De helft van Classic is gewijd aan lifestyle en dekoratie. Daarvoor zijn er tal van biezondere gasten uit Frankrijk, meestal ambachtelijke ateliers die hun sporen hebben verdiend in de wereld van het interieur. Onder deze deelnemers treffen we onder meer Les Aubussons de Limoges aan, Les Tissus Bucol, Leonard, Christofle, Daum, Les Dentelles Riecher en Balmain. Het interieur wordt in al zijn facetten belicht : zowel meubels, textiel als tuinmeubilair. Bij de interieurspecialisten zijn er heel wat bekende namen, zoals Giardini, AvantGarden, Top-Mouton en Hugues Chevalier. Hoewel er ook modern meubilair wordt geprezenteerd, verschilt Classic grondig van de designbeurs Interieur. Bij Classic ligt het aksent op de traditie. De beurs oogt ook zoveel romantischer. Ze voldoet aan een bepaalde behoefte : de belangstelling voor klassieke interieurs groeit met de dag. De interieurdekorateurs gebruiken ook steeds meer natuurlijke materialen en grijpen naar een traditonele afwerking. Denk maar aan de revival van de oude schildertechnieken. Classic illustreert de hang naar het verleden. Zoals honderd jaar geleden zoeken de interieurdekorateurs inspiratie in de kunstgeschiedenis.

Om het feest helemaal te doen slagen, wordt voor de ouverture op zaterdag 4 november Alain Timar geëngageerd, een vermaard scenograaf uit Avignon. In deze Provençaalse stad leidt hij het Théâtre des Halles. Zo speelt hij ook een rol in het vermaarde Festival van Avignon. Voor de opening heeft Timar een gigantisch spektakel opgezet waaraan tal van dansteaters, muzikanten, mimespelers en goochelaars deelnemen. In totaal doet hij een beroep op 84 kunstenaars verdeeld over 6 kompagnies. Deze groepen komen voornamelijk uit Parijs. De opvallendste, La Compagnie du bout du monde, heeft haar thuisbasis in Lille. Ze beeldt een karavaan uit met kamelen, geleid door Toearegs die op muziek tussen het publiek defileren. Omdat alles tussen het volk gebeurt, heeft het feest van Timar wat weg van een middeleeuws straatspektakel. Timar is ook als beeldend kunstenaar aktief. Zijn levensgrote beelden oogstten veel sukses op Classic IV. Ditmaal krijgt zijn werk extra aandacht. Zijn versteende danseressen en wandelaars worden getoond in een zaal van maar liefst 800 m².

Classic V : Hallen van Kortrijk, van 5 tot 12 november, alle dagen van 11 tot 20 u., inkom : 350 fr. Catalogus verkrijgbaar.

Scenograaf Alain Timar, bezieler van het festival van Avignon, maakt van de ouvertureeen wervelendspektakel.

Classic V is een wandeling door de kunstge- schiedenis. Deze kostbare beeldjes komen uit de kollektie vanantiquair Marc Rogge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content