KUIJKENKWARTET

In de barokwereld is de familie Kuijken een begrip, tot ver over de grenzen. De Fransen spreken die naam vaak uit als Kwiekèn, maar dat geeft niet : je hoort ze bij onze zuiderburen vaak op de radio, en dat is het belangrijkste. De drie broers Barthold, traverso, Sigiswald, viool, en Wieland, viola da gamba, vormen met clavecinist Robert Cohnen regelmatig een kwartet. In die intieme formatie treden ze op zaterdag 11 februari om 20 uur op in de O.-L.-Vrouw-Geboortekerk in Vivenkapelle bij Damme, een parel van neogotieke architektuur.

Het Kuijkenkwartet speelt in deze kerk komposities van J.S. Bach, Telemann, Händel, Buxtehude en C.P.E. Bach. Dit koncert vindt plaats in het kader van Musica Flandrica, het u intussen wel bekende kunst-evenement van Westtoerisme. Dus is er ook dit keer een “prelude” : een bezoek aan het Sint-Jans-hospitaal in Damme. Volgens een lokale legende werd dit ziekenhuis gefundeerd door Margaretha van Konstantinopel. Maar laten we ons niet misleiden : in feite werd het in 1429 opgericht door een doodgewone stadsmagistraat. In de oudheidskamer worden oude dokumenten, meubelen en schilderijen bewaard die ze bij uw bezoek aan het hospitaal allemaal laten zien. Prachtig. Na de rondgang is er een receptie met drankjes en hapjes. Daarna begint het koncert in de kerk, waar u ook zonder de “prelude” naartoe kunt. Maak het uzelf niet moeilijk, maar bel of fax even op onderstaand nummer, waar Marleen Floréal u àlles over dit evenement kan en zal vertellen. Ook over de mogelijkheid om na de zalige klanken van het Kuijkenkwartet ergens lekker te gaan smullen, en te overnachten als de weg naar huis te lang en te moeizaam is, kan zij u informeren. Heel Boergondisch. En verstandig.

– Info : Westtoer, Kasteel Willegem in 8200 St.-Michiels (Brugge), (050) 38.02.96. Fax : (050) 38.02.92.

FALSTAFF

Op het gebied van opera hebben Wagner en Verdi als twee giganten de negentiende eeuw beheerst. Wagner is de gekompliceerde meester, die altijd voor- én tegenstanders had. Verdi is gewoon de lieveling van iederéén. Hij is bewogener en spontaner. Het wonderlijke bij Verdi is bovendien dat naarmate hij ouder werd hij was achtentachtig toen hij overleed hij als komponist grootser werd. Zijn laatste opera “Falstaff” komponeerde hij toen hij bijna tachtig was. Ongelooflijk. Het is een absoluut meesterwerk met een zeldzame eenheid van tekst en muziek, barstend van muzikale invallen, heel spits en geestig. Het eindigt met “alles op aarde is slechts een grap”. Een waarheid als een koe.

Van deze top-opera wordt in “Het eerste oordeel” (aanstaande zondag 29 januari om 13 u.10) een vergelijkende diskografie gemaakt. Panelleden zijn Marc Clémeur, Erna Metdepenninghen en Erika Pauwels : heel bekwame vaklieden die zich godzijdank niet als betweters opdringen.

JUNIOREN

Muziek begint bij de jeugd. In 1979 organizeerde het Antwerps Jeugd en Muziek-orkest audities. De toeloop was echter zo groot, met zo’n overaanbod aan piepjonge muzikanten, dat ze besloten om een apart “juniorenorkest” op te starten. Zo gezegd, zo gedaan. Dit orkest stond achtereenvolgens onder leiding van Frans Cuypers, Luc Brewaeys en Marc De Smet. Vanaf het vijfde seizoen werd Alex van Beveren dirigent. Intussen telt dit juniorenorkest reeds 75 leden. Hun repertorium gaat van klassiek tot hedendaags. Erg knap en bewonderenswaardig.

Op zaterdag 4 februari om 20 uur geeft dit orkest een koncert in de Blauwe Zaal van deSingel met komposities van Pieter Schuermans, Marc Matthys, Franz Schubert en Johannes Brahms. Allen daarheen om vol verbazing over het jonge talent naar al dit moois te luisteren.

– Info : (03) 248.38.00.

FONS DE HAAS

Giuseppe Verdi : zijn opera “Falstaff” in het “Eerste Oordeel” op 29 januari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content