GOUNOD

Voor wie wil genieten van een romantische opera : de Vlaamse Opera brengt eind deze en begin volgende maand “Roméo et Juliette” van Charles Gounod. Het speelt zich allemaal af in het 14de-eeuwse Verona. Tijdens een bal wordt Roméo, lid van de familie Montague, verliefd op Juliette van de vijandige familie Capulet. Zij trouwen in het geheim. Maar als Roméo bij een schermutseling een familielid van Juliette dodelijk verwondt, moet hij uit Verona vluchten. Juliette wordt gedwongen met een zekere Paris te trouwen. Frère Laurent geeft haar een drankje, waardoor ze schijndood is. Het bericht dat haar dood slechts schijn is, bereikt Roméo niet. In het geheim keert hij naar Verona terug. Hij denkt dat ze echt gestorven is en pleegt zelfmoord bij haar baar. Net op dat ogenblik ontwaakt ze. Uit liefde besluit zij hem in de dood te volgen.

Een aandoenlijk verhaal, door Gounod op heel mooie muziek gezet. Met prachtige duetten zoals “Ah ne fuis pas encore” en “Nuit d’hyménée”, en ontroerende aria’s zoals de cavatine “Ah, lève-toi soleil ! ” of Romeo’s toespraak tot de baar “Salut tombeau, sombre et silencieux”.

In de Vlaamse Opera wordt de rol van Roméo vertolkt door Gregory Kunde, die van Juliette door Mary Mills, en Chris De Moor is Frère Laurent. De regie is in handen van Nicolas Joël. Cyril Diederich dirigeert. De première in Gent vindt plaats op vrijdag 27 januari om 19 u.30. Er volgen nog voorstellingen op 31 januari, 2 en 4 februari (telkens om 19 u.30) en op 29 januari om 15 u.30. In Antwerpen wordt de opera uitgevoerd op 9, 11, 14 en 17 februari en op 19 februari (om 15 uur). Bel zo vlug mogelijk, want ook in Gent en Antwerpen wordt het steeds moeilijker om plaatsen te krijgen vanwege het alsmaar groeiende sukses.

– Info en reservatie : Gent, (09) 225.24.25 ; Antwerpen, (03) 233.66.85.

BACH

Heel lang was de naam Bach synoniem met “musicus”. Het was een begrip, omdat er zoveel Bachs waren : over twee eeuwen verspreid in totaal 64, allemaal komponisten en van dezelfde familie ! Wat aantal betreft een uniek feit in de muziekgeschiedenis.

Op vrijdag 27 januari om 20 uur kan u in het Conservatorium van Brussel naar komposities luisteren van vier zonen van de supergrote Johann Sebastian, uitgevoerd door Concerto Köln. Om ze uit elkaar te houden, gaf men ze bijnamen, meestal de naam van de stad waar ze het langst verbleven. Van Carl Philipp Emanuel, bijgenaamd de “Hamburgse Bach”, hoort u de “Symfonie in F” ; van Johann Christoph Friedrich, de “Bückeburgse Bach”, een “Concerto voor pianoforte en orkest” ; van Wilhelm Friedmann, de “Berlijnse Bach”, de “Symfonie in F” voor strijkers ; en ten slotte van Johann Christian, de “Londense Bach” en leraar van de jonge Mozart, de “Symfonie in G”. Heel biezonder in dit koncert is het optreden van Andreas Staier, van wie ik vorige week al zei dat hij als één van de beste vertolkers op pianoforte van het ogenblik wordt beschouwd.

– Info : (02) 511.34.33. Plaatsbespreking : (070) 34.46.66.

CURRENDE

Het Vokaal Ensemble Currende onder leiding van Erik Van Nevel is vooral vorig jaar erg bekend geworden door die prachtige cd-reeks, uitgegeven bij het Davidsfonds, samen met het leerzame en keurig geïllustreerde boek “De Vlaamse Polyfonie” van Ignace Bossuyt. Dit ensemble treedt op zaterdag 28 januari om 20 uur op in de O.-L.-Vrouwkerk van Gistel. Op het programma staan het “Stabat Mater”, het “Miserere mei, Deus” en de “Vesperpsalmen” van de Tsjechische komponist Frantisek Tuma (1704-1774), die 43 jaar lang kapelmeester van keizerin Elisabeth in Wenen is geweest.

Dit koncert kadert in de reeks “Koncerten in Vlaanderen-aan-Zee” door Musica Flandrica, een organizatie van Westtoerisme. Het kan voorafgegaan worden door een bezoek aan de St.-Godelieve-abdij “Ten Putte” in Gistel met daarna een receptie. Hiervoor moet u wel reserveren.

– Info : Westtoerisme, Kasteel Tillegem in 8200 Sint-Michiels/Brugge, (050) 38.02.96. Fax : (050) 39.02.92.

FONS DE HAAS

Mary Mills : Juliette in Gounods “Roméo et Juliette”.

CD VAN DE WEEK : DIT IS BELGISCH (2)

Het Rubio Strijkkwartet is niet meer aan zijn proefstuk toe. Na hun stage bij het wereldbefaamde Melos Quartet in Stuttgart is hun talent voldoende rijp om op eigen benen te kunnen staan. Samen met de lektuur van “Het Zoete Licht van de Liefde” van Frans Verleyen, is het beluisteren van de gelijknamige cd een openbaring van het “rijke maar getormenteerde leven” van Franz Schubert (1797-1828). In het Strijkkwartet nr. 13 in a (op. 29) horen we nog sporen van W.A. Mozart, maar is Schubert toch al helemaal zichzelf. In het Strijkkwartet nr. 10 in ES (op. posth. 125) is de kwelling medische problemen reeds voelbaar.

MILO DERDEYN

Het Zoete Licht van de Liefde Het Rubio Strijkkwartet RS 10094.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content