Torgny is een prachtig dorpje in de Gaume, het zuidelijkste tipje van ons land, dat zelfs een eigen microklimaat heeft met veel zon en waar het toch altijd zo’n 4 à 5 graden warmer is dan in de Ardennen. Op het dorpsplein staat nog een heuse drinkplaats en tegenover de kerk is La Grappe d’Or een echte trekpleister. Dit kleine hotel was oorspronkelijk een boerderij, die omstreeks 1835 werd gebouwd en tot aan de Tweede Wereldoorlog als dusdanig in gebruik was. Na de oorlog vond een familiepension er onderdak, maar in 1990 kwam de échte kentering. Jacques Boulanger was toen 39 en leraar aan de hotelschool in Libramont. Hij vond dat de tijd rijp was om het nu maar eens zelf te proberen. Hij begon er een restaurant met een paar kamers dat hij beetje bij beetje uitbreidde. Wie er neerstrijkt, herkent de diverse gedeeltes : het oudste, met een prachtige, kleine open haard en zéér uitgesleten vloer, werd uitgebreid met een veranda, waar zich nu het restaurant bevindt. In de tuin werd in 1998 een annex in natuursteen gebouwd en dit jaar werden vier huizen aan de overzijde van de straat aangekocht. “Il faut parfois un peu de folie”, lacht de eigenaar, die de huisjes restaureerde om er l’Empreinte du Temps in onder te brengen, een soort dependance waar inmiddels elf kamers en suites werden ingericht en een restaurant in de kelder.

Wegens de onverwachte drukte op een doordeweekse woensdag krijgen we daar de resterende suite, in het gedeelte dat vroeger als meisjesschool dienstdeed. Beneden werd een zithoek uitgewerkt en een ronduit prachtige badkamer met een in hout gevat ligbad en een al even mooie, moderne wastafel van Villeroy & Boch. Het slaapgedeelte, dat via een houten trap te bereiken is, rust eigenlijk boven op die badkamer en valt daardoor nogal klein uit. Alles even mooi, maar vaak met wat al te modern hout, terwijl in het hoofdgebouw nog heel veel echte, oude materialen terug te vinden zijn.

Het restaurant, waar we een tagliatelle van lauwe groenten met sint-jakobsschelpen en mosselen proeven, gevolgd door een verse kabeljauw met groene asperges, is zonder meer uitstekend, ook al bezit de veranda niet dezelfde charme als de rest van het gebouw. Op zonnige dagen kunnen de gasten ook in de tuin terecht, waar de tuinmeubelen uitnodigend wachten.

La Grappe d’Or telt 21 kamers en suites die tegen 87, 110 en 220 euro per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijten. Verder bestaan er verscheidene halfpensionformules.

:: La Grappe d’Or, Rue de l’Ermitage 18, 6767 Torgny, 063 57 70 56, fax 063 57 03 44, www.lagrappedor.be, la.grappe.dor@skynet.be

Een negentiende-eeuws boerderijtje in de Gaume groeide uit tot een prachtig klein hotel met een uitzonderlijke keuken.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content