Kip met cantharellen in de oven

© Getty
Voor 10 personen
  • 30 ontbeende kippenbillen
  • 5 bakjes van 250 g cantharellen
  • portobellopaddenstoelen
  • gewone gedroogde tijm
  • olijfolie, peper en Maldonzout
  • 600 g zure room
  • verse jonge tijm (dus zonder harde steeltjes)
Voorbereiding
  1. Maak de paddenstoelen schoon. Hou ze niet onder water want dan nemen ze te veel vocht op. Gewoon schoonwrijven met een borsteltje of wat keukenrol. Wees voorzichtig want cantharellen zijn superbreekbaar!
  2. Snij de hoeden van de portobello’s in kleine blokjes. Leg ze in een kom afgedekt met keukenpapier en laat ze in de keuken staan.
  3. Smeer wat olijfolie op een grote bakplaat en strooi er peper, zout en wat gedroogde tijm op. Leg er de drooggedepte kippenbillen op, naast elkaar maar met een klein beetje tussenruimte. Dek de kip af met folie en zet koud weg. Is je bakplaat niet voldoende groot, dan verdeel je de kip over twee platen.
Bereiding
  1. Zet de oven op 180Ā°C, haal de kip uit de koelkast. Zet 2 grote pannen op het vuur. Giet er wat olijfolie in en laat opwarmen op hoog vuur.
  2. Doe in elke pan de helft van de portobelloblokjes. Bak aan. Voeg geen zout toe (!), want dan verliezen de paddenstoelen te veel vocht en bakken ze niet krokant. Doe dan de cantharellen erbij en bak ze bruin. Na 3 minuten is dat in orde.
  3. Giet vervolgens de zure room erbij en laat even flink borrelen. Nu mag je zout Ć©n peper toevoegen en ook nog wat gedroogde tijm. Laat nog 3 minuten sudderen en dan giet je de inhoud van de pannen over de kip in de bakplaat/bakplaten. Verdeel de paddenstoelen mooi zodat alle kip bedekt is.
  4. Zet de kip 25 minuten in de oven en klaar!
  5. Neem een grote mooie schaal, leg de kip erop met de saus. Versier met takjes jonge tijm en werk de puree af met verse slasliertjes en zongedroogde tomaatjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content