www: Meer hoteltips op het.reiswijzers.net

Als veertienjarige ging Marie-José met haar pleegouders op reis naar Ierland en verbleef er in een ouderwetse b&b. Die ervaring is haar als geen andere bijgebleven en ze wist dat ze ooit hetzelfde zou doen. De droom moest evenwel worden opgeborgen toen haar vader haar niet naar de hotelschool in Lausanne wou laten gaan en uiteindelijk werd ze juwelier, goud- en zilversmid. “Maar altijd met een zaak in een hotel, zodat ik kon genieten van het contact met de mensen, de talen, de beroemdheden.”

Zes jaar geleden liet de gastvrouw Nederland achter zich. Ze was 59 en ging in België op zoek naar een oud pand, vastbesloten haar oude droom tot leven te wekken. “Ik had een beeld voor ogen van een heuvelend landschap, een oud pand met binnenkoer, rustig gelegen tussen de weilanden en met een kroeg op de hoek. Toen ik in Kortessem een huis ging bezoeken dat uiteindelijk niet beviel, legde ik aan de eigenaar uit wat ik precies zocht en toen zei die man : kom maar mee.”

De Heerlijkheid Satenbergh is exact wat Marie-José Knight voor ogen had, compleet met de kroeg op de hoek. Maar het kostte wel zweet en tranen om de ruïne uit 1648 weer op te bouwen. “Ooit vond ik op een suikerzakje in Zwitserland de volgende omschrijving : eenoptimistisiemanddievannietsweet. Nu, dat is mijn geval, anders was ik nooit aan de klus begonnen.”

De oude vierkanthoeve met het Victoriaanse huis is een juweeltje dat op sommige plaatsen zelfs iets te grondig werd gerestaureerd en waarin één vleugel is voorbehouden aan de vier gastenkamers. Die hebben houten vloeren, witte muren, oud of bijna oud meubilair en prachtige rieten fauteuils. De inrichting is van de gastvrouw zelf, die de badkamers tot tegen het plafond betegelde en ’s morgens enthousiast het ontbijt opdient in de imposante zaal in het hoofdgebouw, die versierd is met geschilderde portretten van Wappers, een sac à perles-luster en een prachtige lange tafel die in Sint-Truiden werd ontworpen. Dat ontbijt begint met vers geperst sinaasappelsap, stukken meloen, een gekookt eitje en broodjes met ham of kaas en kan als voorbeeld voor velen dienen.

Achter het pand ligt nog een uitgestrekte tuin, in de omgeving is het heerlijk fietsen of wandelen, maar even ontspannend is het om even te verpozen op de bin-nenkoer, waar de tijd is blijven stilstaan. De Heerlijkheid Satenbergh telt vier kamers die tegen 112 euro per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijt. Twee nachten kosten 182 euro, drie 252 euro, vier 333 euro. Singles vanaf 95 euro per nacht.

:: De Heerlijkheid Satenbergh, Heurnestraat 12, 3870 Heers-Vechmaal, 012 67 16 87, fax 012 67 16 88, www.deheerlijkheidsatenbergh.be, info@deheerlijkheidsatenbergh.be

Marie-José Knight redde een zeventiende-eeuwse vierkanthoeve in Haspengouw van de ondergang en ontvangt er nu met veel enthousiasme gasten.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content