Wat op het eerste gezicht een overdaad aan koolhydraten lijkt, is een heerlijk voedzaam, vegetarisch hoofdgerecht. De zachte, warme zoete aardappelen smelten bijna uit over de kikkererwten, terwijl de yoghurt de saus met fluwelige textuur lichter maakt.

Kikkererwten moeten minstens 12 uur en maximaal 24 uur weken voor u ze kookt. Door zuiveringszout toe te voegen, versnelt u het proces.

Voor 6-8 :

200 g gedroogde kikkererwten

1 tl zuiveringszout

2 el olijfolie

1 ui, fijngesneden

zout en zwarte peper

1 tl komijnzaad

1 t korianderzaad

1 el tomatenpuree, 1 tl fijne kristalsuiker

1 blik van 400 ml tomatenblokjes

1oe tl gemalen komijnzaad

100 g minispinazieblaadjes

10 g korianderblad, om te garneren

Zoete aardappelen met honing

500 g zoete aardappelen, geschild, in 2oe cm dikke plakken

700 ml water, 50 g boter, 4 el honing, oe tl zout

Yoghurtsaus

100 g Griekse yoghurt

1 teen knoflook, fijngehakt

sap en geraspte schil van 1 citroen

3 el olijfolie, 1 tl gedroogde munt

Doe de avond tevoren de kikkererwten in een grote kom. Overgiet met tweemaal het volume aan water. Voeg zuiveringszout toe en laat een nacht bij kamertemperatuur weken.

Giet de erwten de volgende dag af. Doe ze in een grote pan en overgiet ze ruim met vers koud water. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 1-1oe uur zacht koken (soms hebben ze nog meer tijd nodig). Ze moeten echt gaar zijn, maar hun model behouden. Schep af en toe het schuim af en voeg indien nodig wat kokend water toe zodat de erwten steeds onderstaan. Giet af en zet opzij.

Doe de zoete aardappelen in een grote pan met water, boter, honing en zout. Breng aan de kook, laat 35-40 minuten zacht koken tot de aardappelen gaar zijn en het grootste deel van de vloeistof is opgenomen. Schep ze halverwege de kooktijd om, zodat ze gelijkmatig kleuren. Neem van het vuur en hou warm.

Maak de saus voor de kikkererwten terwijl de zoete aardappelen koken. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en doe er uien, komijn- en korianderzaad in. Fruit al roerend in 5 minuten goudbruin. Roer er de tomatenpuree 1 minuut door en voeg de tomaten, suiker en gemalen komijn toe. Laat nog 5 minuten op halfhoog vuur pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.

Roer de spinazie door de tomatensaus, gevolgd door de gare kikkererwten. Roer alles door elkaar en laat 5 minuten pruttelen. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Klop voor de yoghurtsaus alle ingrediƫnten door elkaar. Breng op smaak met zout en peper.

Schep de warme kikkererwten in een serveerschaal, verdeel de zoete aardappelen erop en garneer met koriander. Schep de yoghurtsaus erover en dien meteen op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content