Het Antwerpse mode-evenement ‘Vitrine’ is aan zijn negende editie toe. Artistiek talent staat weer centraal. Mensen verrassen en verwonderen is de boodschap.

Surfaces. Met dit thema willen de om en bij de zeventig deelnemers aan Vitrine, het intussen gekende wandelparcours door Antwerpen, mode dichter bij het grote publiek brengen. Vanaf 6 september nemen ontwerpers, kunstenaars, illustratoren en fotografen tien dagen lang hun oppervlakte in van de etalages in de modestad. Wat oppervlakten te maken hebben met mode ? Veel, zo blijkt. Denk maar aan de catwalk, voor een ontwerper de uitgelezen ruimte om zijn werk te presenteren. Of aan de patronen, foto’s of zelfs prints op een stuk stof.

Hoewel men spreekt van de negende editie, gaat het eigenlijk om de achtste : tijdens het modejaar Landed/Geland in 2001, sloeg men het evenement, dat in 1998 voor de eerste maal werd georganiseerd door het Flanders Fashion Institute, voor één keertje over. Opvallend is dat Vitrine dit jaar opnieuw naar de basis gaat. De laatste jaren leek het succesrijke parcours uit zijn voegen te barsten door de vele kandidaten en winkels die graag wilden deelnemen. Dit seizoen streeft men opnieuw naar een ontwerpersparcours, waarbij het artistieke talent moet primeren op commerciële beelden.

De bedoeling is, zoals steeds, mensen te verrassen en te verwonderen. In maart impressioneerde Dries Van Noten tijdens zijn defilé le tout Paris door zijn backstageruimte transparant te maken. Er wordt gefluisterd dat hij iets soortgelijks plant in zijn Modepaleis. Verder mag u zich aan indrukwekkende installaties in het straatbeeld verwachten. Zo zullen een aantal modefotografen, onder wie Ronald Stoops en Ann Vallé, hun favoriete modebeeld in al zijn glorie tonen. Verder kunt u via kijkgaatjes volgen hoe de inrichting van de nieuwe winkel van de Japanse meester Yohji Yamamoto op de benedenverdieping van de Modenatie vlot, of kunt u het poëtische werk bewonderen dat kunstenares Walda Pairon maakte met het knopenarchief van het vijftigjarige Belgische label Mayerline. Verrassing kan ook in kleine dingen zitten. Hou in de inkomhal van de Modenatie de muren goed in het oog : ontwerper Erik Verdonck plant een nieuwe zachte aanval van rebellie tegen het dwingende modesysteem.

Veel meer kunnen we niet kwijt, dan zou de lol van het ontdekken er natuurlijk af zijn. Behalve dan dat er op de avond van 6 september een nocturne wordt georganiseerd, waarbij alle locaties openblijven tot 21.30 uur. Voor de gelegenheid houdt ook het ModeMuseum, waar momenteel de expo Bernhard Willhelm – Totaal Rappel loopt, de deuren open tot 20.30 uur. Zowel de pas afgestudeerde ontwerpster Laurence Vlerick (KASK) als Antwerpenaar Tim Van Steenbergen organiseren een presentatie van hun collecties. Op een aantal locaties worden die avond bovendien drankjes aangeboden, kwestie van de avond op een fashionable manier af te sluiten.

Door Cathérine Ongenae

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content