www + meer culinaire informatie op het.gastronomen.net
...

www + meer culinaire informatie op het.gastronomen.netCaroline Colson volgde studies voor binnenhuisarchitecte en belandde op het bureau van de bekende Waalse traiteur Loriers, waar zij drie jaar commercieel vertegenwoordiger was. Daar ontmoette zij Michel Van Hoecke, die kan bogen op dertien jaar terreinwerk bij Loriers. De twee zijn gaan filosoferen over een nieuw restaurantconcept en deden dat vaak aan tafel in voorkeursrestaurants. Dan werd er veel van elkaars bord geproefd en zo ontstond het idee om een restaurant te openen waar je individueel van een hele reeks verschillende bereidingen kan proeven. Niet veel later werd in de buurt van de Naamse Poort in Brussel de geschikte locatie gevonden. Caroline ontwierp zelf de inrichting. De twee hadden geluk toen Christophe Durieux op een advertentie afkwam : het klikte want de kok voelde van meet af aan waar Caroline en Michel naartoe wilden. Christophe ging zelfs nog een stapje verder. Dat is mogelijk omdat hij creatief is en kan terugvallen op zijn ervaring in de keuken van een sterrenrestaurant, waarvan hij de naam liever geheim houdt. Omdat Caroline van transparantie houdt, stelde zij voor om de bereidingen te serveren in doorzichtige glazen, kommen en vazen. Zo ontstond - bar (uitgesproken point bar), een nieuw restaurant met een nieuw concept. - bar opende midden in de zomer en trok vanaf de eerste dag 's avonds volk. Voor de lunch wordt gemikt op eurocraten en advocaten uit de nabijgelegen kantoorwijken. Er zijn twee aantrekkelijk geprijsde lunchformules (13 en 15 euro). Peper en zout in miniglazen op hoge voet, kleurrijke, poefachtige krukjes van het Belgische ontwerpbureau Quinze & Milan, Italiaanse stoelen van Molteni : er is genoeg om te ontdekken. De spijskaart is gepresenteerd in een doorzichtige koker en vraagt om uitleg. Caroline brengt je op de goede weg. Er is één voorgerecht : méli-mélo van fingerfood, naar de inspiratie van de dag (8 euro). De hoofdgerechtjes zijn ingedeeld in drie rubrieken : fraîcheurs (frisheid), pâtes (deegwaren) en les inédits (onuitgegeven gerechten). Neem je de formule plateau bar (19 euro), dan kies je uit iedere rubriek één gerechtje. Ga je voor plat (16 euro), dan kies je één gerechtje uit de rubrieken fraîcheur en pâtes. Bij een glaasje Italiaanse bubbels, geparfumeerd met likeur van viooltjes kozen wij eerst méli-mélo. Op tafel kwam een rechthoekig, zwart dienblad met aan spies geregen marshmallow in hartig deeg en drie glaasjes gevuld met een exotische, gekruide velouté van banaan, gepresenteerd met een strootje, in huis gemaakte taco met salsa en het parfum van basilicum en espuma van roerei met in rietsuiker gewentelde, brosse broodkorstjes. Daarna kwam plateau - bar, waarvoor wij alle twee verschillende gerechtjes kozen. Ook hier was de presentatie in transparant glas en uitbundig feestelijk. Aan de ene kant kwamen : als wrap gepresenteerde salademer de Chine van carpaccio van gemarineerde tonijn, wasabi en sjalot als fraîcheur ;conchiglie of oorvormige deegwaren met raketsla, citrusvrucht, gekonfijte tomaat en gebakken aubergine als pâtes ; en met soja en gember gelakte Beringzalm boven helgroene korianderemulsie als inédit. Aan de andere kant van de tafel kwam : raketsla met schuim van parmezaan, sojavinaigrette, truffelolie en krokantje van gedroogde pancetta als fraîcheur ; penne met gekonfijte courgette, groene kruidenpesto en knoflook als pâtes ; en sucette of likstok façon Geisha van garnalen in krokant deeg met tapenade van tomaat, espelettepeper en taboulé met saffraansaus als inédit. Om af te sluiten, was er milkshake van bosvruchten en in vanillemelk gekookte rijst, inmiddels vanzelfsprekend opgediend in feestelijk glas (6 euro). Pieter van Doveren / foto's Jan Caudron TRENDY RESTAURANT Keuken 7 Decor 7,5 Comfort 6,5 Service 7 Prijs/kwaliteit 7 4 nieuw en trendy in Brussel. 4 transparant gepresenteerde, modieuze en creatieve kleine gerechten. 4 een formule die het mogelijk maakt om zoveel mogelijk verschillende bereidingen naast elkaar te proeven. 4 een vlotte (Franstalige) bediening door een leuke, gevatte bazin. 4 lekker smikkelen zonder protocol in een met smaak, modern ingerichte omgeving. food, drinks, music Kernstraat 39 1000 Brussel 02 503 04 03 Open van maandag tot vrijdag en op zaterdagavond. www.pointbar.be