Salzburger Sportwelt Amadé telt acht vakantieoorden en vijf grote skigebieden: 350 km pistes voor alpineskiën, 250 km loipes en 45 km wandelpaden. Aan u de keuze.

Tien keer reden we door Salzburger Sportwelt Amadé, en telkens kwamen we in de verleiding om de pistes te proberen die net naast de autoweg eindigden. Vanuit de wagen zag de sneeuw er prima uit en de regio is makkelijk te bereiken. Alleen, ze ligt slechts 900 m boven de zeespiegel. Zou zo laag de sneeuw niet te papperig zijn?

Helemaal niet, zo blijkt wanneer we eindelijk de proef op de som nemen. Anton Kramer van de toeristische dienst: “In het westen van de Alpen moet je inderdaad hoger klimmen om goede sneeuw te vinden. Maar naarmate je oostelijker trekt, neemt de invloed van het continentaal klimaat toe en daalt de sneeuwgrens. Daardoor vind je in het Tiroolse Sankt Anton op 1300 m dezelfde sneeuw als hier in Flachau op 900 m, hoewel beide skioorden in vogelvlucht op slechts 100 km van elkaar liggen.” Ook de boomgrens ligt hier lager, op 1700 m. Die bosrijke omgeving verleent het skiën charme à l’ancienne.

Het gebied Flachau-Wagrain van Sportwelt Amadé richt zich vooral tot beginners en amateurs (rood en blauw). Op de brede pistes is er plaats voor iedereen: snowboarders jagen niemand schrik aan. Wie toch het zwaardere werk verkiest, kan met de lift stijgen tot een barre 2000 m: een verzamelpunt voor wie de moeilijkheidsgraad zwart of fors rood aankan.

In het gehucht Flachauwinkl stap je letterlijk van de autoweg op de skilift: op twee parkeerplaatsen vlak bij de op- en afrit van de A10/E55 Salzburg-Villach. Rechts reikt het gebied tot Kleinarl. Attracties zijn: vergezichten, een snelskipiste en een reuzenslalom met tijdopname, en een fun park voor snowboardspringers. In de andere richting leidt het gebied naar de bevroren Zauchensee (1300 m) en de Gamskogel, met 2200 m het hoogste punt van Sportwelt Amadé. De bergkam Radstädter-Tauern zorgt voor een klimaatscheiding. Aan onze kant komt de sneeuw nog uit de lagedrukgebieden van de Atlantische Oceaan. Van de lagedrukkernen boven de Middellandse Zee blijft alleen de opwarmende föhn over. Het Zauchenseegebied biedt een volle dag skiplezier. Wie alle pistes één keer afdaalt, heeft 25 km afstand en 7 km hoogteverschil in de benen. Ruwe hellingen straffen een slappe fysieke conditie af, ongeprepareerde skiroutes testen het technisch kunnen en doen ook naar adem happen.

Flachau zelf is een straat groot en telt 2600 inwoners, waaronder 65 landbouwers. Het dorp leeft van het toerisme en houdt de prijzen laag. Een skipas kost zo’n 200 fr. per dag minder dan in hooggenoteerde gebieden met maar half zoveel pistes. Alleen, wie alle onderdelen van Sportwelt Amadé wil verkennen, moet hier en daar op een gratis skibus wachten of de eigen wagen gebruiken. Een geruststelling is wel dat je in de barste omstandigheden met winterbanden ter plaatse raakt. Zelfs zomerbanden volstaan. Toch is niet één procent van de vakantiegangers Belg, ondanks de directe snelwegverbinding (1000 km) met Brussel. De meerderheid van de gasten komt uit Duitsland en Oostenrijk.

Een andere uitstap is Radstadt, op het eerste gezicht niet echt een wintersportoord. De 5000 inwoners leven er onder meer van de houtindustrie. In de Middeleeuwen verleende het prinsbisdom Salzburg het versterkte dorp de titel van stad. Het loont de moeite om met de eigen auto naar Radstadt te rijden. Zo kan je zonder zware skischoenen de sfeer van het centrum opsnuiven en dezelfde dag ook het nabijgelegen en ook middeleeuwse Altenmarkt bezoeken.

Langlaufers zijn thuis in Radstadt. En alpineskiërs bevelen we het gebied aan dat het stadje met Altenmarkt verbindt. De pistes lijken wel geprepareerd door stukadoors: breed, gladgestreken, net hard genoeg om van techniek of snelheid te genieten. Wie op deze grondlaag van kunstsneeuw niet uit de voeten kan, moet naar de cursus. Of zijn kanten laten slijpen. De FIS-afdalingen (geschikt voor wedstrijden van de Internationale Skibond) lokken ’s ochtends de echte fans. Het bovenste laagje sneeuw is dan nog bevroren. Op weekdagen is er echter weinig volk op de pistes van Radstadt.

Laatste opgave: Flachau-Wagrain-Sankt Johann (Alpendorf) en retour. Iets voor gevorderden: een paar tientallen kilometer lang en een kwade, zwarte afdaling van de Sonntagskogel. Ben je technisch niet zo sterk, splits dan het traject in twee. De kaart met de pistes van Sportwelt is duidelijk. Wie ze voor de trip bestudeert, staat niets onoverkomelijks te wachten. Vrijwel overal is er een blauw alternatief voor rode pistes. Het moeilijkste in Salzburger Sportwelt Amadé is keuzes maken. Een week lang kan je elke dag iets anders doen. Zelfs een bezoekje aan de fanclubwinkel van skikampioen Hermann Maier, de herminator van Flachau, is amusant.

Frans Vuga / Foto Madeleine Dekempeneer

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content