Ket aan zet

Op het terras van eet- en kruidenierszaak Ici. © Fred Debrock

Wie beter om Brussel te beschrijven en goede winkel- en eettips te geven dan de Brusselaars zelf ? Vijf geëngageerde Ketjes zetten u op weg.

“De Kunstberg is ideaal om mensen te kijken”

Bouchéry (1)

“Bij andere chefs gaan eten, maakt voor mij deel uit van mijn beroep. Dit gastronomische Frans restaurant in Ukkel was voor mij echt een aangename verrassing. Niet alleen door de originele en creatieve keuken van Damien Bouchéry, maar ook omwille van de zorgvuldig geselecteerde producten en de gezonde bereidingen. Een echte ontdekking, met een in het wit gehuld interieur – heel zen – en een tuinterras.”

Alsembergsesteenweg812 A, 1180 Brussel. bouchery-restaurant.be

La Maison du Miel (2)

“Zowel in het restaurant als privé maak ik graag gebruik van ambachtelijke producten uit speciaalzaken. Een van die zaken is La Maison du Miel, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1887. Je vindt er honing en afgeleide producten als snoepwaren en cosmetica uit België en de wereld. Een andere adres in het centrum, waar ik graag binnenspring, is Charli, een bakker in de Sint-Katelijnestraat. De chocoladebroodjes behoren mee tot de beste van Brussel.”

Zuidstraat 121, 1000 Brussel. lamaisondumiel.be

Friterie de la Barrière (3)

“Mensen denken weleens dat ik als chef mijn neus ophaal voor een gewone frituur, maar niets is minder waar. Ook al omdat eten in mijn vak vaak snel moet gaan (lacht). Uiteraard moet het wel om een goede frituur gaan, wat uitgerekend in België steeds moeilijker te vinden is. Deze frituur in Sint-Gillis werkt nog volgens de regels van de kunst en gebruikt alleen de beste aardappelen.”

Hoek Parklaan en Wipstraat, 1060 Brussel.

Fromagerie Catherine (4)

“Echt een klassieker. Zaakvoerster Catherine biedt al jarenlang een heel uitgebreide en unieke selectie kazen aan, vaak producten die je nergens anders vindt. Ze raadt kazen aan in functie van de gelegenheid en het moment waarop je ze nodig hebt, en vertelt je ook welke andere spijzen en dranken je daar het beste bij serveert. Af en toe probeer ik wel eens een andere kaaswinkel, maar uiteindelijk keer ik altijd terug naar dit adres.”

Zuidstraat 23, 1000 Brussel. fromagerie-catherine.be

“Brussel is niet gevaarlijk”

Selecto (5)

“Een kwalitatief en niet te duur adres met een Franse keuken en goede wijnsuggesties, een kruising tussen een restaurant en een bistro. De bediening is vriendelijk en het menu verandert regelmatig. Aanraders bij de desserts zijn onder meer de zandtaartjes, de diplomate met vanille, verse aardbeien, pistachecrumble en de sorbet van platte kaas.”

Vlaamsesteenweg 95, 1000 Brussel. leselecto.com

Barbeton (6)

“Een café voor elk moment van de dag, zowel voor een goed ontbijt met koffie en een pistolet met omelet en spek, als voor een gin-tonic. Ondertussen geniet je er van het uitzicht op de Dansaertwijk, een buurt die samen met de Papenvest en de Varkensmarkt mijn hart gestolen heeft en veel horeca- en winkelzaken telt.”

Antoine Dansaertstraat 114, 1000 Brussel. barbeton.be

Bernina Center Brussels (7)

“In hartje Elsene ligt deze ouderwetse, maar authentieke naaiwinkel in de goede Vlaamse traditie. Een uitstervend ras dus (lacht). Liefhebbers kunnen er ook naailessen volgen. Zelf heb ik al dertig jaar geen kleding meer genaaid, al zou dat wel van pas komen. Ik heb – zoals ze in het Waasland zeggen – geen ‘zittend gat’, en dus gaan mijn broeken snel kapot. Bovendien doe ik niet graag afstand van mijn kleding – ik draag mijn stukken tot ze op de draad versleten zijn.”

Elsensesteenweg 143, 1050 Brussel. 02 511 92 59.

Cappelle (8)

“Mijn favoriete brillenwinkel en ook een heel stijlvolle zaak. Ik heb er onder meer mijn huidige bril gekocht, een model van het Franse merk Anne et Valentin. Pluspunten naast het ruime aanbod zijn het professionele advies en de service. Echt een klassezaak.”

Antoine Dansaertstraat 65, 1000 Brussel. cappelleopticien.be

“De stad heeft zoveel rustplekken”

Ici (9)

“Een gezellige eet- en kruidenierszaak van twee jonge vrouwen. Ik kom er graag voor een brunch. Het menu is gezond en organisch : slaatjes, sapjes, fruitsalade en huisgemaakte desserten. De omgeving in Elsene is ook heel anders dan mijn eigen Bloemenhofwijk of Sint-Jans-Molenbeek, waar de circusschool gevestigd is. In de buurt liggen multibrand-winkels en merken als Wouters & Hendrix, die vaak ook op zondag geopend zijn.”

Darwinstraat 35, 1050 Brussel. 02 343 88 57.

Reservoir Shop (10)

“Als sneakerfanate kom ik vaak over de vloer bij deze multibrand-winkel. Hun Scandinavisch getinte aanbod omvat ook kleding, accessoires, interieurdecoratie en boeken, en naast een exclusief segment meer betaalbare dingen. De Baljuwstraat, een andere leuke winkelomgeving, ligt bovendien op vijf minuten wandelen.”

Lesbroussartstraat 43a, 1050 Brussel. rsrv.be

Henri & Agnes (11)

“Een organisch lunchrestaurant in het Chelton Hotel, vlakbij de grote moskee en de Europese wijk. Het hotel zelf heeft weinig karakter, maar de eetzaak werd door Frederic Nicolai mooi ingericht als een soort van hut met houten panelen, industrieel meubilair en groene planten. De beperkte kaart is gezond en smaakvol – de goed gekruide soepen zijn een aanrader. Bovendien kun je je lunch opeten op het dakterras, met uitzicht over Brussel.”

Veronesestraat 48, 1000 Brussel. henrietagnes.com

Le Palais de Balkis (12)

“Een beetje atypisch voor Molenbeek, een buurt met veel snackzaken. Le Palais de Balkis is tegelijk een slager en een eetzaak, zowel halal als biologisch en artisanaal, en heeft een licht en modern interieur. Er komt dan ook een heel uiteenlopend publiek. Een andere reden waarom ik me er thuis voel, is de hartelijke sfeer. Echt fijn wanneer ik zin heb om gepamperd te worden op sociaal vlak.”

Gentsesteenweg 163a, 1080 Brussel. 02 414 13 90.

“De Beenhouwersstraat is overroepen”

Café Costume (13)

“Een jong familiebedrijf – de derde generatie Van Gils – dat kostuums op maat aanbiedt. Met veel liefde voor het vak maken ze enorm persoonlijke creaties voor een betaalbare prijs. Hun nieuwe winkel in Elsene opende enkele weken geleden, helemaal in de stijl van Magritte.”

Albert Leemansplein 11, 1050 Brussel. cafecostume.com

Pistolet Original (14)

“In de Joseph Stevensstraat bij de Zavel ligt sinds een jaar een broodjeswinkel die zich specialiseert in authentieke pistolets : een delicatessenzaak met een centrale toonbank waaraan je de broodjes kunt opeten. Mijn vader was slager, een pistolet met eenvoudige maar uitstekende charcuterie is dus pure nostalgie. Al laat ik me ook graag verleiden door hun specials, samengesteld door sterrenchefs.”

Joseph Stevensstraat 24-26 & Breydelstraat 46, 1000 Brussel. pistolet-original.be

BelgoMarkt (15)

“Deze ultra-Belgische supermarkt in de Matongéwijk is net open en kwam tot stand via crowdfunding. Dankzij haar duurzame economische en ecologische concept, biedt ze een alternatief voor de conventionele supermarkt. Je vind er alles wat andere supermarkten bieden, zoals vlees, vis, groenten, fruit en kazen, maar dan 100 procent Belgisch. Voor mijn boodschappen winkel ik graag lokaal, met weinig tussenpersonen tussen producent en consument.”

Dublinstraat 19, 1050 Brussel. facebook.com/belgomarkt

Ravensteingalerij (16)

“Tot voor kort geen hippe plek, maar daar brengen enkele recente openingen verandering in. Zo serveert het Italiaanse eethuisje Les artisans du goût fantastische cappuccino en kun je bij A Bubble Tree heerlijk biologisch eten. Ook met Bozar willen we deze voor pendelaars belangrijke doorgang naar Brussel-Centraal meer leven inblazen. Na de recente expo van Younes Baba-Ali plannen we er tijdens het nieuwe concertseizoen enkele muzikale interventies.”

“Proef zeker eens een Zinnebir”

Un Posto al Sole

“Een sympathieke Italiaan waar je zowel een gewone pizza als een ‘halvemeterpizza’ kunt bestellen. Die laatste kun je dan met verschillende mensen delen. Het interieur is bescheiden, maar de pizza’s worden gebakken in een steenoven en de uitbater heeft ook een enorme band met de wijk. Zo gebruikt hij de zaak onder meer voor concerten van lokale muzikanten. Een zaak met een groot hart.”

Vorstse Steenweg122, 1060 Sint-Gillis. 0484 70 89 58

Biomarkt (17)

“Het voormalige Wijnpaleis en de aanpalende magazijnen in de Marollen werden een tiental jaar geleden gerenoveerd tot een centrum voor lokale ondernemers. Een van de zaken is deze biologische markt die de waren rechtstreeks van producent naar verbruiker brengt. Je vindt er groenten en fruit, maar ook een fantastische brood- afdeling, en dat alles voor betaalbare prijzen. Plastic tassen en verpakkingen zijn er uit den boze, wat me heel gelukkig stemt.”

Huidevettersstraat 60, 1000 Brussel. ateliersdestanneurs.be, terrabio.be

L’Eau Chaude – Het Warm Water (18)

“In mijn eigen buurt kom ik graag over de vloer in dit typisch Brusselse eetcafé dat ondertussen omgetoverd werd tot een coöperatieve. Op het middaguur kun je er biologisch en vegetarisch lunchen voor een prikje, terwijl het culturele programma openstaat voor lezingen, vzw’s en experimentele kunstenaars allerhande. De zaak vormt ook de motor van het buurtcomité. Dat verhinderde dat er een parking kwam onder het Vossenplein.”

Vossenstraat 25, 1000 Brussel. hetwarmwater.be

Théâtre de Poche (19)

“Enkele jaren geleden ben ik met een vriendin eens op zoek gegaan naar een café met een echte open haard. In het centrum van Brussel zijn die verdwenen, maar in dit café in het Ter Kamerenbos vonden we er nog een – zalig in de winter ! Het café ligt in een theater, wat betekent dat je tijdens de voorstellingen moet fluisteren. Samen met de gezellige sofa’s en het huiskamergevoel zorgt dat voor een aparte en intieme sfeer.”

Gymnasiumweg 1a, 1000 Brussel. poche.be

Tekst Wim Denolf & Foto’s Fred Debrock

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content