KERST HOUDT TRADITIES IN ERE, OOK AAN TAFEL : VAN OSSENTONG MET MADERASAUS TOT OESTERS EN KREEFT IN VLAANDEREN ; KALKOEN, WITTE PENSEN EN COUGNOLLE IN WALLONIƋ. HOE ZIT HET BUITEN ONZE LANDSGRENZEN ?

– 1 –

In Nederland verschijnen ossenstaartsoep met madera of krabcocktail op tafel, naast kalkoen, fazant met zuurkool of kalfsoester cordon bleu.

– 2 –

De feestmaaltijd van Angela Merkel ? Gebraden gans met rode kool, appels uit de oven, kastanjes en Kartoffelklƶsse (aardappelballen). En achteraf een Weihnachtsstolle.

– 3 –

De Luxemburgers verkiezen gebraden gans of wild, gevolgd door opgerold biscuitdeeg met botercrĆØme.- 4 –

Frankrijk blijft zichzelf : oesters, gerookte zalm, ganzenlever, boudin blanc met appel, met kastanjes gevulde kapoen of kalkoen, groene salade met vinaigrette, een kaasplateau en een kerststronk.

– 5 –

De Britten bereiden kalkoen met varkensworstjes of ham met korst van honing en azijn, opgediend met gekonfijte sinaasappel en peren of pruimen in azijn. Aan de Christmas pudding, het dessert, begint men maanden op voorhand.

– 6 –

Het menu in Ierland : gerookte zalm, gevulde kalkoen met kookham uit Limerick, met suiker, kruidnagel en muskaatnoot, spruitjes, erwten en broodsaus. Als dessert volgen kerstpudding met cognac- en vanillesaus of mince pies : taartjes met gekonfijt fruit en specerijen. Al kan het dit jaar ook iets minder zijn.

– 7 –

De Denen smullen Pebernodder (pepernoten), eend gevuld met pruimen en appels, en rijstpap met ingelegde kersen, Cherry Heeringlikeur en Ć©Ć©n amandel, die de gelukkige recht geeft op een cadeau.

– 8 –

In Spanje gaat de kalkoen gepaard met schalen met marsepein, nougat ( turrones) en biscuit ( alfajores, mantecados), geparfumeerd met kaneel en anijs.

– 9 –

Kerst staat in Griekenland voor zelfgemaakte bramen- of kersenlikeur, gebraden varken met gebakken aardappelen, en honingkoekjes en fruit of vogels van marsepein.

– 10 –

Geen kerstontbijt in ItaliĆ« zonder panettone : brioche met rozijnen. ’s Avonds is er ravioli met vlees of tortellini met twee sausen, kapoen gevuld met worst en geraspte pecorino.

– 11 –

In Portugal eet u stokvis, griesmeel met suiker, zeste van citroen en kaneel of filhos (beignet met pompoen).

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content