De beurs Countryside zet elk jaar een Britse regio in de spot. Dit keer is dat de Cotswolds, een gebied ten westen van Londen, dat zich uitstrekt over de counties Gloucestershire en Oxfordshire.

:: Countryside : van 31 oktober tot en met 3 november in Flanders Expo, Gent. Inkom : 8 euro. Blikvangers : het Britse Paviljoen, natuurfotografie, de bekoringen van Waalse bodem. In het uitgebreide programma : Visit Britain haalt o.a. Clarissa Dickson Wright (de ene helft van The Two Fat Ladies) naar Gent om er aan een Aga-fornuis haar kookkunsten te demonstreren.

Wij hebben voor onze lezers 20 x 2 inkomkaarten klaarliggen. Stuur snel een briefkaart naar Weekend Knack, Countryside, Raketstraat 50/bus 3, 1130 Brussel. De eerste twintig krijgen de tickets thuis toegestuurd.

Minder bekend dan bijvoorbeeld Kent of Sussex, maar evenzeer weids, heuvelachtig en bosrijk. Het overweldigende groen wordt hier en daar onderbroken door pittoreske dorpen en stadjes als Stratford Upon Avon, Stroud, Cheltenham en Oxford. En door tuinen en kastelen. Een van de minst bekende is de Painswick Rococo Garden, historisch interessant omdat er maar weinig tuinen uit die periode bewaard zijn gebleven. Restauratie gebeurde op basis van oude tekeningen, schilderijen en andere documenten. Verwacht geen uitbundige borders, want in de eerste helft van de 19de eeuw was het plantenaanbod nog niet zo uitgebreid als vandaag. In februari vormen duizenden sneeuwklokjes er een groot wit tapijt.

Heel anders van stijl zijn de tuinen van Sudeley Castle. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de negende eeuw. Een van de meest tot de verbeelding sprekende bewoners was Katherine Parr, de laatste echtgenote van Henry VIII. Ze trouwde na diens dood met kasteelheer Thomas Seymour en werd begraven in de kapel van het domein. Vandaag wordt er een vleugel bewoond door Lord en Lady Ashcombe, de rest van het kasteel is toegankelijk voor het publiek. De tuinen rondom zijn zoveel mogelijk hersteld in hun oude glorie en illustreren zowat alle perioden en stijlen : de Victoriaanse moestuin en de middeleeuwse stenen tuin, de recent aangelegde knot garden is geïnspireerd op laat-16de-eeuwse voorbeelden, de Queens Garden, een schitterende rozentuin, is gebaseerd op de originele Tudor Parterre. De White Rose of York en de Red Rose of Lancaster bloeien er nu vredig naast elkaar, hoewel ze de strijd verbeelden tussen deze twee beroemde huizen.

Mijn favoriet is Berkeley Castle, een middeleeuwse versterkte burcht die al 850 jaar in handen is van de Berkeley Family. Hier kijk je uit over de omgeving tot aan de rivier Severn. De stevige 14de-eeuwse donjon, de schitterend bewaarde ridderzaal, de vergeetput en het kille kamertje waar King Edward gevangen zat, je wordt er opgenomen in het verhaal van schone jonkvrouwen en koene edellieden. Misschien ontmoet je er Robert Charles Grantley, oudste zoon en huidige bewoner van het kasteel. Hij kent de petites histoires van het kasteelleven en vertelt graag hoe hij als jonge snaak met zijn vriendjes bij voorkeur het dak opzocht om er denkbeeldige duels uit te vechten. Dat dak en de muren zijn overigens begroeid met planten, waardoor ze lijken te leven. Alleen al de talrijke kunstschatten maken een bezoek aan het fort meer dan de moeite waard : in verschillende vertrekken hangen enkele van de fraaiste wandtapijten uit de glorietijd van de Vlaamse tapijtwevers.

Tekst Hilde Verbiest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content