Er is veel volk door de voormalige Villa Mon Caprice gepasseerd. Meneer Gillard, die het kasteeltje aan zijn dochter Marie-Thérèse overliet, die het met de steun van haar vriend prins Victor Napoléon liet opknappen en uitbreiden en die in 1919 met baron de Vivario trouwde. De Poolse graaf Janucz Wésolowski die er in 1926 neerstreek toen hij in Luik voor een ingenieursdiploma studeerde en er uiteindelijk tot in 1995 zou blijven, om er op 88-jarige leeftijd zijn laatste adem uit te blazen. Want aan de hellingen boven de Ourthe is het gezond leven: de barones haalde er zelfs de leeftijd van 93 jaar.

Schoon adellijk volk, dat werd opgevolgd door de Nederlands-Canadese musicienne Lisa van Muylecom, zij kocht het pand met de bijbehorende twee hectare in februari 1997 en runt er sindsdien een gastenverblijf voor de artistiek gezinde medemens. “Ik mik op geestesverwanten”, zegt de musicienne, terwijl we in de schitterende, gelambriseerde salon aan de rijkelijk overladen ontbijttafel met vers gekookte eieren en pas geperst fruitsap zitten.

Toen ik de avond voordien een ontbijt bestelde tegen negen uur, keek het gastenkoppel, dat zich bij de open haard warmde, wat verschrikt op. Ik besefte dat de dagen in Ronzon laat beginnen, maar negen uur kon nog net en het ontbijt werd keurig op tijd geserveerd.

“Geestesverwanten worden wel eens zielsverwanten”, zegt de gastvrouw met Hollands klinkende overtuiging. In het château bevinden zich niet alleen opmerkelijke meubelen, een ruime hal met marmeren vloer, een gedegen, stokoud Godin-fornuis, twee barokke eetkamers, een lounge met een Grotrian-Steinweg-vleugel en een magnifieke open haard waar de gasten ’s avonds graag bij elkaar schuiven. Het huis met zijn oude muziekinstrumenten is ook uitgegroeid tot een plek waar melomanen elkaar graag weten te vinden, en waar Thijs van Leer of andere beroemde gasten een tijdje verblijven.

Waar individualisten die drukte schuwen zich in de ruime kamers terugtrekken en niet morren dat de tand des tijds hier en daar wat sporen heeft nagelaten. De randjes van het behang in de badkamer van de Beethoven-kamer mogen dan een beetje slordig zijn bijgeknipt, dat soort onvolmaaktheden maakt de ziel uit van dit doorleefde huis met park, dat door een beschermende lange muur van de buitenwereld wordt gescheiden.

Château Les Beaux Arts telt twaalf slaapkamers, waarvan vier met eigen badkamer. Prijzen voor tweepersoonskamers tussen 60 en 97 euro (2400 en 3900 frank), inclusief ontbijten. In de ‘Fermette des Beaux Arts’, 300 meter verder zijn nog vijf kamers en kunnen kleine groepen terecht. Château des Beaux Arts, rue St. Thibaut 14, 6987 Ronzon, Tel. 084-47 75 98, 0479-99 63 08. Het kasteeltje ligt op een helling boven het dorpscentrum van Ronzon, op de weg van Hotton naar Laroche.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content