:: Château de Saint Vincent, 1 rue Elisabeth Roussel, F-60300 Borest, Frankrijk, +33 344 54 21 52.

Hoewel het classicistische pareltje Château de Saint Vincent dicht bij Parijs ligt, is het omgeven door weelderig groen en kan men er volop genieten van alles wat het platteland te bieden heeft.

Mevrouw Merlotti, een vrouw uit één stuk, heeft dan ook een passie voor de jacht en voor paarden. En ze heeft groene vingers. Ruim dertig jaar geleden verwierf ze in de buurt van Senlis een domein met een kasteel dat van net na de Franse Revolutie dateert, maar liet de zorg ervan aan huurders over. Dat bleek een vergissing, want toen ze er dertien jaar geleden zelf neerstreek, was het geheel in un état épouvantable.

Nu is de gastvrouw niet iemand die zomaar bij de pakken neer gaat zitten. Samen met een dochter toog ze aan het werk en haar eerste aandacht ging daarbij uit naar de tuin, waar zes platanen sinds meer dan vier eeuwen boven het landschap uitsteken. Ze bracht er niet alleen orde en structuur in, ze herstelde ook de vijver en begon met een eigen, behoorlijk uitgebreide moestuin. “Ik groeide bij mijn grootouders op en elk van de kinderen had er een eigen tuintje waaruit om beurten groenten aan tafel werden geserveerd. Dan zei oma heel plechtig dat we vandaag de tomaten van zus of de radijzen van zo zouden eten. Dat laat sporen na, en toen ik me hier vestigde, kwam die oude liefde voor het platteland terug. Na een tijd merkte ik dat ik er nooit meer weg wilde. Ik woon hier dertien jaar en ben in al die tijd niet meer in Parijs geweest. C’est invivable.

We durven nauwelijks zeggen dat we ’s anderendaags nog even naar de lichtstad willen, op 45 kilometer van het kasteel. Maar voor het zover is, krijgen we de mooiste kamer toegewezen, waar twee rustieke, landelijke bedden staan uit grootmoeders tijd. De sfeer is authentiek en het uitzicht op de tuin met de twee paarden uniek. We lopen door de gang met de jachttrofeeën en snuiven de sfeer van toen op. En ’s morgens krijgen we op de benedenverdieping, in de geheel gelambriseerde ontbijtkamer, naast brood en croissants een uniek zicht op de tuin geserveerd.

Toen het onderhoud van het domein behoorlijk wat offers begon te vragen, begon mevrouw Merlotti drie jaar geleden met twee gastenkamers : de onze en een wat simpeler versie verderop in de gang. Maar tegelijkertijd staat ze niet te springen om gasten te ontvangen. “Engelsen en Belgen vind ik wel leuk, maar Fransen hoef ik niet zo nodig. Tenslotte heb ik met de tuin de handen vol en ik weet onderhand wel wat Fransen vertellen.” Wie er van de rust wil genieten, moet zich wel reppen, want op 15 oktober gaat het kasteel dicht voor gasten en is het wachten op de heropening op 15 mei. De tuinen kunnen op aanvraag worden bezocht.

Château de Saint Vincent telt twee kamers, waarvan één met tuinzicht, badkamer en ligbad die 76 euro per nacht kost. Voor andere, met lavabo en toilet, wordt 61 euro gevraagd. Een ontbijt kost 8 euro per persoon.

landelijk

romantisch

2,5 uur rijden van

Brussel

redelijke prijzen

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content