: : Château Les Loches, F-08430 Mazerny, Frankrijk, +33 324 56 93 98, www.chateaulesloches.info, gardan@infonie.fr.

Michèle Gardan restaureerde een negentiende-eeuws kasteel met een immens park en ontvangt er haar gasten in complete afzondering.Geen mens vindt toevallig het Château Les Loches, dat aan het einde van een grotendeels onverharde weg ligt. Die is bijna twee kilometer lang en wordt omgeven door parkland en bossen, terwijl van enige wegwijzer geen sprake is.

“Dat klopt, en dat is gewild”, zegt Michèle Gardan. Nadat ze eerst voor haar familie had gezorgd, investeerde ze daarop haar energie in een b&b. “Omdat ik ervan hield mensen te ontvangen en graag kookte.” Twee jaar geleden ontdekte ze het kasteel, dat zo goed als onbewoonbaar was, zodat alleen de muren, de houten vloer en de prachtige trap ongemoeid konden worden gelaten. De rest werd gerestaureerd, waarbij plastic handvatten voor de ramen soms niet geschuwd werden. Toch evolueerde het geheel tot een aantrekkelijk resultaat waarin de sfeer van het huis uit 1818 grotendeels bewaard is gebleven. Jammer toch dat aan de zijkant waarlangs men het erf oprijdt een nieuwerwets overdekt zwembad werd toegevoegd, dat niet alleen uit de toon valt, maar ook de sfeer een beetje verpest. Anderzijds is er het immense, 185 hectare grote park met prachtige bomen dat door enkele riviertjes wordt omsloten en waarin de verbaasde bezoeker een negentiende-eeuwse kapel en een moestuin ontdekt.

Op de benedenverdieping van het kasteel bevindt zich de ontbijtzaal, waar ook het diner wordt geserveerd, en is er een kleine bibliotheek. Op de eerste verdieping werden drie gastenkamers ingericht, op de tweede, waar we zelf logeren, nog eens twee. Onder de helling van het dak slapen we in een wat eenvoudige kamer met een badkamer die er alleen door een gordijn van gescheiden wordt. ’s Morgens valt het zonlicht in de kamer, waar we door het gezang van de vogels worden gewekt. En vanaf halfnegen serveert Michèle beneden het ontbijt met yoghurt, platte kaas, toast en zelfgemaakte confituren. Het oogt allemaal wat simpel en het fruitsap komt helaas uit de doos. Maar als rustplaats voor bezoekers die zich even van de drukte willen afzonderen, kan het Château Les Loches tellen. Wie heimwee heeft naar de stad rijdt in twintig minuten naar Charleville-Mezières en kan er op de historische Place Ducal de sfeer van vroeger opsnuiven.

Het Château Les Loches telt vijf kamers die tegen 85 euro worden verhuurd, inclusief de ontbijten. Een avondmaal kost er 22 euro, exclusief de drank. Het kasteel is rookvrij, huisdieren zijn niet welkom.

Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content