De coverfoto van deze week is de keuze van onze culinaire fotograaf Tony Le Duc. Zomer 2007 betekent voor hem lange dagen werken. Tegen 20 september moet het boek De keuken van ons moeder in de winkel liggen. Dit boek, met als ondertitel Het Belgisch culinair erfgoed brengt portretten van veertig vrouwen in hun keuken (op de cover brengen we daar een van). Daarbij horen recepten van hun drie favoriete gerechten. “Jongeren krijgen tegenwoordig nog maar weinig culinaire kennis van hun ouders mee. We wilden dat culinaire erfgoed niet laten verloren gaan. We zijn op zoek gegaan naar gerechten waarvoor de volwassen kinderen op zondag terug naar hun moeder gaan. Dat eten smaakt gewoon anders dan als wij dat zouden klaarmaken.”

Tony Le Duc en auteur Filip Verheyden stelden aan al hun kennissen de vraag : “Heb jij een moeder die goed kan koken ?” en ze lanceerden een oproep via Radio 2. Al snel kregen ze heel wat mails van zonen en dochters die hun moeder wilden aanbevelen. Na een selectie van de recepten – frikadellen met kriekjes zat er wel vijfmaal bij – konden Le Duc en Verheyden op stap. Ze reden kriskras door België – ook Waalse moeders komen aan bod – en werden overal vorstelijk ontvangen. “Het was een hectische opdracht. We maakten twee portretten per dag. Maar we hebben ons enorm geamuseerd. We werden zo in de watten gelegd. Proef dit eens ! En dat ! Op de duur moesten we bijna vluchten…. Het is ook zo lekker. Velen maken nog zelf hun bouillons. Of die steak met huisgemaakte bearnaise… Feit is dat het geen slank-en-gezondboek wordt.”

Voor Tony Le Duc was het niet alleen een hectische tocht, maar ook een emotionele. “Door al die gerechten te proeven, kwamen zoveel beelden terug. Die geuren, die sfeer, het bracht mij terug naar mijn kindertijd.”

Van de geportretteerde mama’s is de oudste 87, de jongste 31 en hoogzwanger. “We wilden symbolisch het boek eindigen met een moeder in spe. Verder zijn alle leeftijden vertegenwoordigd. Je voelt dat ook in de recepten : vanaf de jaren zestig gingen meer vrouwen werken en dus hadden ze minder tijd om te koken. Zoals onze jongste geportretteerde : ze werkt fulltime en zoekt naar manieren om zo gemakkelijk mogelijk te koken. Maar als ze meer tijd heeft, grijpt ze terug naar de recepten van haar moeder.”

Wordt het boek een fotoversie van het legendarische kookbok van de boerinnenbond ? “Daarin staan uitsluitend recepten. Wij brengen portretten, recepten en ook een verhaal. In een apart katern wordt een zestigtal recepten historisch geduid. Het is gewoon een andere aanpak.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content