Bij het grote publiek is vooral het Museum denk aan de grote dinosaurus-tentoonstelling van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen bekend. Maar het KBIN is veel meer dan alleen een museum. Het is vooral ook een instituut waarvan de onderzoekslaboratoria instaan voor het ‘bewaren en bestuderen van de natuurhistorische kollekties die eigendom zijn van de Staat’. Het KBIN viert dit jaar zijn 150ste verjaardag en juist dat geeft de modale bezoeker de gelegenheid om met die andere kant van dit instituut kennis te maken.

De geschiedenis van het KBIN is eigenlijk ouder dan de Belgische staat. Haar oorsprong ligt in het rariteitenkabinet van Karel van Lotharingen, landvoogd der Zuidelijke Nederlanden van 1711 tot 1740. Die kollekties werden in 1842 eigendom van de Belgische staat en vormden de basis voor het Natuurhistorisch Museum, dat op 31 maart 1846 bij koninklijk besluit werd opgericht. Sedertdien verhuisde het Museum van het voormalige Paleis van Nassau naar het Leopoldpark, het werd vele malen uitgebreid ĆØn het kreeg een andere naam : vanaf 1948 heet het officieel Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Ook vandaag liggen de bouwaktiviteiten niet stil : naar aanleiding van de verjaardag kreeg de ?Noord- en Zuidpool”-zaal een nieuw kleedje (opent nog voor Pasen) en ook de Iguanadons van Bernissart zullen in een nieuw licht schitteren. Maar er is meer. Het instituut gooit zijn deuren open en organizeert acht opendeurdagen (vier in het Nederlands, vier in het Frans) rond een welbepaald tema : natuurbescherming op 22 februari, gewervelde dieren vandaag op 14 april, insekten en andere ongewervelde dieren op 28 augustus en fossielen op 29 oktober. Op die dagen is het Museum voor iedereen gratis toegankelijk, zijn er doorlopend demonstraties in de museumzalen, zijn er rondleidingen achter de schermen, worden er films en video’s vertoond, en worden er natuurateliers georganizeerd.

Groepen kunnen bovendien een bezoek achter de schermen aanvragen : tijdens de rondleiding het KBIN binnenstebuiten maken de deelnemers kennis met aspekten van het instituut die men anders nooit te zien krijgt. Dergelijke bezoeken zijn mogelijk op woensdagnamiddag of zaterdagvoormiddag. Groepjes van maximum 15 personen betalen 2500 fr. (aanvragen bij de Educatieve Dienst).

Tot slot organizeert het KBIN op 16 maart een symposium rond het tema Museum en wetenschappelijk onderzoek. De verschillende departementen stellen dan hun wetenschappelijk onderzoek voor en tonen aan hoe dit onderzoek aan de grondslag ligt van het huidige museum. Deelnemen is gratis, reververen is wel verplicht.

Info : Museum KBIN, Educatieve Dienst, Vautierstraat 29, 1040 Brussel. tel. (02) 627.42.52 of (02) 627.42.47. Fax : (02) 646.44.66. Infolijn : (02) 627.42.38.

Het KBIN viert zijn 150ste verjaardag en neemt bezoekers mee op ontdekkingstocht achter de schermen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content