CLASSX98 op 10 maart (20 uur) in de Elisabethzaal, Antwerpen. Tickets: Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, Tel. (03) 231.37.37. Jongeren die nog geen 26 zijn, betalen slechts 300 fr. in alle plaatscategorieën.

Zoals u op deze pagina reeds hebt kunnen lezen, besteden we graag aandacht aan projecten voor de jeugd. Onlangs namen jonge Radio 3-luisteraars het heft in eigen handen en richtten een vereniging op, DrieLink, omdat ze het niet meer nemen als aliens bekeken te worden, gewoon omdat ze van klassieke muziek houden. Het initiatief heeft succes en luttele maanden na het ontstaan streeft het clubje reeds naar 1000 leden. Puik werk, ook van producer Liesbet Vereertbrugghen en haar team van Bruggen en Wegen, een beetje de thuisbasis van DrieLink. Het aantal jongeren dat belangstelling heeft voor zogenaamd ernstige muziek is minder gering dan door de goegemeente aangenomen wordt en er zouden veel meer middelen moeten worden ingezet om dergelijke projecten te steunen.

Een ander initiatief kreeg de titel CLASSX98, alle gekheid op een (dirigeer)stokje. Met een beetje fantasie denk je dan aan een of ander science fiction event dat zich richt tot de jongeren onder ons. Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en studenten van het Rijksuniversitair Centrum Antwerpen organiseren samen dit klassiek concert. Het is vooral de bedoeling jongeren in contact te brengen met deze muziek. Jan Latham-Koenig dirigeert een programma dat zowel de doorgewinterde concertganger als jongeren tussen 15 en 25 jaar kan aanspreken. Het programma is opzettelijk zeer toegankelijk gehouden: de Carmen-suite van George Bizet, met een aantal absolute tophits-uit-het-verleden; España van Emanuel Chabrier, een briljant portret van het bruisende leven aldaar, dat de componist neerschreef onmiddellijk na een bezoek aan Spanje; de Symphonie Fantastique van Hector Berlioz, die tot de meest revolutionaire bladzijden uit de orkestliteratuur behoort en een gedroomd werk is om nieuwkomers warm te maken voor de sound van een symfonisch orkest; het Concerto voor 2 piano’s van Francis Poulenc, een werk vol levensvreugde en optimisme. Kortom: een cocktail van neo-klassieke ingrediënten, romantiek en humor. Dit is crossover avant la lettre, tussen ernstige en populaire muziek.

MILO DERDEYN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content