Het is een sport bij ons op de redactie : is de nieuwe Wallpaper binnen, dan pluizen we het nummer uit om te zien of er deze keer België en/of Belgen genoemd worden.

: : Info : www.jorislaarman.com

Dus werd het jongste nummer, waarin het genoemde trendmagazine zijn Design Awards bekendmaakt, minutieus uitgekamd. Groot was onze verrassing bij hun selectie best young designers (under 30). Onder het kopje Four more to watch staat er ene Joris Laarman of Belgium vermeld. Het klinkt ons bekend in de oren en tegelijk ook niet. Na enig speurwerk op het internet en een belletje naar Droog Design, hebben we uiteindelijk de jonge ontwerper zelf aan de lijn. Wat blijkt ? Hij is helemaal geen Belg en heeft ook geen enkele connectie met ons land. “Ik ben Nederlander, altijd geweest”, lacht Laarman.

Jong (net 25) en veelbelovend is hij wel. Als student werd hij al opgemerkt : hij studeerde cum laude af aan de Design Academy in Eindhoven en zijn afstudeerproject Heat Wave werd meteen al opgepikt door niemand minder dan Droog Design, het designplatform dat internationale bekendheid verwierf met hedendaags en vernieuwend design. De Heat Wave is een zeer opvallende radiator, heel barok en tegelijk ultramodern qua vormgeving. Maar waarom tekent iemand een radiator ? “Ik wilde iets heel decoratiefs maken”, vertelt Laarman. “Maar wel iets dat functioneel het beste werkt als het decoratief is. Met die radiator is dat wonderwel gelukt. De grote krullen bestrijken een grote oppervlakte en dat is precies wat je nodig hebt voor een verwarmingselement. Pas dan krijg je een optimale verspreiding van de warmte.”

Sinds een jaar heeft hij zijn eigen bureau : Joris Laarman Laboratorium. “Ik doe graag onderzoek, vandaar. Ik zoek esthetische oplossingen, maar altijd in combinatie met functionaliteit. Alles wat ik maak, heeft een legitimatie in de functionaliteit. De radiator is daar een mooi voorbeeld van. Zoiets heeft ook alleen maar zin als het echt werkt. Een ander voorbeeld is de klimwand Ivy. Dat is een geheel van grote, decoratieve ornamenten van polyesterbeton û hetzelfde materiaal dat gebruikt wordt voor klimmuren û die je in staat stellen om je overontworpen designinterieur vanuit een ander perspectief te bewonderen.”

Momenteel werkt hij aan een aantal opdrachten. Met Hollandse nuchterheid : “Opdrachten leveren snel geld op en dat is belangrijk. Dat geeft je de ruimte om ook andere dingen te ontwerpen, dingen die niet per se meteen in productie gaan. Ik werk bijvoorbeeld aan een luchtschip voor één persoon. Heel fijn om te doen. Daar word ik zelf gelukkig van.”

Functionaliteit is voor hem van wezenlijk belang. Maar tegelijkertijd houdt hij ervan om vaste patronen te doorbreken. Zeg nu zelf : waarom zou een radiator een saaie rechthoek moeten zijn ? Heeft hijzelf grote voorbeelden, mensen die hem inspireren ? Laarman : “Jawel, maar het zijn niet per se designers. Ik vind het Bauhaus en iemand als Castiglioni erg interessant, en verder vind ik vooral kunstenaars en musici boeiend. Iemand als MatthewBarney bijvoorbeeld. Mensen die zo vrij werken dat het fijn is om naar te kijken. Dat inspireert mij. Maar ik ben ook een realist. Ik probeer in mijn ontwerpen zo ver mogelijk te gaan, maar ze moeten ook functioneren. Die puzzel om functie en esthetiek zo efficiënt mogelijk te combineren, dat boeit mij enorm. En ik wil dit blijven doen zolang ik er plezier in vind en ik het idee heb dat ik iets nuttigs doe.”

Tekst Hilde Verbiest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content