Het nieuwe restaurant Berto ligt in het West-Vlaamse Waregem en toch wordt er tot in Brussel over gesproken. De verwachtingen liggen hoog, omdat de kok afkomstig is van het vermaarde restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem, waar hij het laatste jaar in de keuken stond. Het raffinement van het Hof moet men echter vergeten, want Berto is een moderne loungebistro met slechts vier voorgerechten en zes hoofdgerechten op de spijskaart. Die keuze is bewust beperkt gehouden om alle aandacht af te leiden naar het viergangenmenu, dat wordt opgediend voor 50 euro, aangepaste wijnen inbegrepen. De meeste bezoekers kiezen voor het aantrekkelijk geprijsde menu en dat is gemakkelijk voor de kok. Heb je echter zin om slechts één gerecht te eten, dan word je bij Berto niet weggekeken.

Berto is een project van de jonge kok David Bertolozzi, met aan zijn zijde vriendin An Kint. Zij komt uit de kledingsector en is momenteel zwanger. Berto is sinds 13 januari te vinden in een oud hoekhuis. Het restaurant heeft een aangename, hedendaagse, zuivere inrichting. Het werd ontworpen door Davids schoonbroer, die binnenhuisarchitect is. In open, in elkaar overlopende vertrekken met muren en plafonds in gebroken wit, staan zwarte meubels op een witgetinte eiken vloer. Op de tafels liggen eierschaalkleurige stoffen lopers en boven de tafels hangen kokervormige lampenkappen, die tegenwoordig zo in de mode zijn.

Ook wij kozen het menu van 50 euro en werden getrakteerd op drie welkomsthapjes : espuma van Parmezaanse kaas, sushi van tonijn en een miniportie ossenstaart. Het glas werd gevuld met een aangename, fris-elegante Villa Narcisa, gemaakt in het Spaanse Rueda van de verdejodruif. Als eerste voorgerecht was er tartaar en carpaccio van sint-jakobsschelpdieren, opgediend met (te) zoete sorbet van citroenbasilicum, zure room en hazelnootvinaigrette. De tweede wijn was een traditionele chablis, Durup 2001, en in het bord kwamen twee gekunstelde bereidingen met warme oesters. Bij gefrituurde oester in Japans panko-broodkruim kwam (te) zoet schuim van sinaasappel, tranig smakende zalmeitjes en groene asperges. Hier waren de smaakakkoorden ver te zoeken ! De tweede oester lag met brunoise van champignons en prei onderin een glas gevuld met espuma van aardappel en groene kruiden en hier proefden wij wel een smaakharmonie, die bovendien aansloot bij de wijn.

De derde wijn, Le Pré de la Lande 2003, een traditionele rode bordeaux, was goed op zijn plaats bij een modern gepresenteerde bereiding van gebraden lamsvlees met lamsjus, compote van aubergine, feta en paarse artisjok. Als passend sluitstuk volgde karamelvijg met wafeltje en ijs van lavendelyoghurt.

KLASSIEK GEÏNSPIREERDE GASTRONOMIE

Keuken 7

Decor 7,5

Comfort 6,5

Service 7

Prijs/kwaliteit 8

Niet-rokers

De naam Berto komt van Bertolozzi, de familienaam van de 28-jarige kok. Hij werd in België geboren als kind van Italiaanse ouders. De leerling-kok volgde les aan de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte, werkte in Frankrijk en Italië, kwam terug naar België waar hij aan de slag ging in hoog aangeschreven gastronomische eethuizen als Avenue, Marcus en Hof van Cleve. Berto is een van de eerste rookvrije restaurants.

RESTAURANT

BERTO

Holstraat 32

8790 Waregem

056 44 30 15.

Zakenlunch : 35 euro.

www.berto-waregem.be

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content