Samen met zijn team droomt John Kinnen van Ecoworks van een betere natuurintegratie in de stad. Met groendaken, groengevels en zwemvijvers creëren ze biodiversiteit op plaatsen waar die eerder werd verdrongen.

“We willen meer en betere natuur integreren in de tuin, wijk, stad of industriële omgeving. Ecoworks heeft de ambitie om mooie dingen te realiseren, maar we willen impact en echt een verschil maken. Dat doen we door het aanleggen van groendaken en groengevels of door tuinen met water die goed zijn voor de biodiversiteit. Een zwemvijver zal qua kostprijs hetzelfde zijn als een zwembad, maar het positief effect van een biologisch zwembad is veel groter. Het is opvallend hoeveel meer fauna en flora een tuin herbergt als er een waterpartij met inheemse beplanting aan te pas komt. Vooral bij vogels, die liever hun broedplaats dicht bij het water hebben.”

“We zijn bouwers. Een goed ontwerp is daarbij een startpunt. Maar we willen dat die mooie dromen waarheid worden. We zijn zeer enthousiast dat we vaker groen rond en op gebouwen zien verschijnen. We willen daarbij een partner zijn voor architecten om ervoor te zorgen dat het verhaal technisch klopt en ook daarna vlekkeloos wordt uitgevoerd.”

“We zetten bewust in op de combinatie van dynamiek en ervaring. Onze meestergast werkte meer dan 25 jaar in de tuin- en bouwsector. Het inzicht van iemand met zoveel ervaring bracht rust en stabiliteit. Als jong team denk je snel dat je het wel redt, maar op bepaalde punten mis je gewoon ervaring en maturiteit. Het is niet altijd eenvoudig om te zoeken naar het juiste evenwicht tussen de oude garde en de jonge strijders. Maar als het werkt, is de combinatie een ongelofelijke troef.”

“Binnenkort bouwen we een verticale tuin voor de Europese Raad in de Brusselse Wetstraat. Een groene levende muur van zes tot acht meter hoog ! Het wordt misschien wel de meest uitdagende opdracht tot nu toe. Het zal een springplank zijn naar een volgend niveau. Het is cool om te zien dat zo’n groene wand kan in het hart van Europa. Zo zijn we ook een stap dichter bij ons streefdoel : een meer leefbare en groenere versie van de harde grijze stad die we nu kennen. Dat kan overal. Onderweg naar kantoor rij ik elke dag voorbij een grote vijver. Het zou een uitstekende zwemvijver zijn indien dat water niet vervuild was. Het zou ook een mooie manier zijn om de sociale cohesie te bevorderen. In elke dorpskern een zwemvijver lijkt ons een mooi toekomstbeeld.”

“Er kan een businessmodel uitgewerkt worden om daktuinen op gebouwen, restaurants en bedrijven functioneel te maken. Door op daken een plek te voorzien voor bewoners of werknemers om te ontspannen of te lunchen bijvoorbeeld. Of speeltuinen voor kinderen of groentetuinen ? Toen we pas begonnen, in het pre-Al Gore-tijdperk, waren dergelijke toepassingen nog ondenkbaar. Nu krijgen we steeds meer dergelijke vragen. Als die evolutie zich verder doorzet, willen we kunnen zeggen dat we er een belangrijke rol in hebben gespeeld sinds 2007.”

“Planten houden zich niet aan technische fiches of afspraken. Ze hebben een eigen logica, een eigen natuur. Bij het ontwikkelen van een daktuin of groengevel proberen we zowel het technische aspect als de levenskwaliteit van de planten aandacht te geven. Die visie is jong in onze sector. Toen wij hiermee startten, was daar nauwelijks aandacht voor. Het vraagt veel overtuigingskracht om de technisch geschoolde bouwsector mee te krijgen in de biologische wetten van een waterpartij of groendak. We zouden graag betere normen zien ontstaan. Misschien geldt voor onze sector dezelfde redenering als diegene die de CEO van Tesla onlangs maakte : ‘Onze concurrenten zijn niet andere bouwers van elektrische auto’s, maar van verbrandingsmotors.’ We hebben geen patenten die we moeten vrijgeven zoals Tesla, maar als kennisdeling en het ontwikkelen van beste praktijken een betere leef- en werkomgeving kunnen creëren, werken we daar erg graag aan mee.”

www.ecoworks.be

“In elke dorpskern een zwemvijver, dat lijkt ons een mooi toekomstbeeld”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content