Tieners en smartphones, als we hun ouders mogen geloven zijn de ondingen aan de hand van zoon- of dochterlief gelijmd. Maar hoeveel tijd brengen jongeren er nu écht mee door? En vooral: wat doen ze al die tijd?

TARA BOUTALEB (18, EERSTE JAAR RECHTEN, BLOGSTER OP JUSTETARA.COM)

11 UUR

Opstaan. Ontbijtgranen en mijn gsm gaan halen in de keuken. Het is immers de regel dat ik mijn smartphone elke avond braafjes op tafel leg voor ik ga slapen. Tijdens het eten check ik rustig mijn Instagrammeldingen en scroll daarna op mijn tijdlijn. “Tara doe die verdomde gsm weg, het is het eerste wat je doet als je opstaat en het laatste wat je ziet als je gaat slapen ! Ging je niet afkicken ?”, klinkt mama lichtjes geïrriteerd.

11.30 UUR

Mail checken. “Check jij elke dag je mails ?”, hoorde ik ooit iemand vragen. Dat is toch normaal ? Alle formele communicatie gebeurt via mail: uitnodigingen voor blogevents, persbrieven, accreditaties, interviewaanvragen… àlles. Daarom lees ik graag m’n mails, zeker als er iets interessants tussen zit. Als ik er te veel moet beantwoorden en geen zin heb, sluit ik af en antwoord ik als ik tijd heb. Deze keer heb ik een leuke mail van de pr van Hema en een invite voor een winkelopening in Knokke. Ik kan helaas niet gaan, want ben in het buitenland. Even antwoorden. Klaar. Nee, toch niet, ik moet nog een mail sturen naar @Crystaldie want ik had via Instagram Avedaproducten gewonnen. Leuk toch ?

11.50 UUR

Meldingen van Facebook bekijken. Dringende berichten overlopen en vrienden een gelukkige verjaardag wensen. Tijdlijn afgaan : ‘Zara opent een giga-winkel in Madrid’ luidt het bij El Pais. Mama vertaalde het artikel want no hablo Español.

12.25 UUR

Al een week Snapchat niet geopend. Tien snaps en een 90 seconden lange snap van vriendin Michelle. Sorry, Michelle dat ik je snaps niet eerder zag. “Schattig jij en je boyfriend”, typ ik snel, zodat ze niet denkt dat ik haar negeer. Twintig snapstories even afgaan, nu we toch bezig zijn. Iemand post tien nietszeggende selfies op snap : hàtelijk. Niet interessant.

12.35 UUR

Twitter openen, dat was lang geleden. Mama : “Tara leg nu eindelijk je gsm weg en maak je klaar om naar zee te gaan.” Daar heb ik geen verbinding, denk ik. Dan maar kleren meenemen die moeten geshoot worden voor de blog. Mooie achtergrond daar.

16 UUR

Beetje gegeten. Nu die broek bovenhalen die ik geweldig vind. Eerst een behind the scene maken met Snapchat. Kortfilmpje maken : “Hé iedereen, ik ben op het strand met deze geweldige broek. Ik had een bon van 500 euro gewonnen van Bobo Tremelo en samen met Inge Moerenhout heb ik die in een uur opgedaan.”Plaatsen als snapstory. Foto nemen met opschrift alle outfits #soonontheblog www.justetara.com. Gsm weg. Tijd op snapchat : 15 minuten.

19.30 UUR

Aangekomen in ons vakantiehuisje. Naar het internetcafé aan de overkant. De computer kan geen sd-kaart lezen en heeft geen fotoshop. De blogpost schrijven, inplannen en foto’s bewerken zal moeten wachten tot ik thuis ben. Jammer, ik keek ernaar uit om de foto’s vandaag op Instagram te zetten.

20.00 UUR

Berichten beantwoorden op Facebook. Polsen hoe het gaat met mijn vrienden. Clara zit nog in Brazilië ; gezellig, afgaand op haar foto’s op Facebook.

20.15 UUR

Mails checken.

23 UUR

Concertje op het strand meepikken. Even filmen hoe ze een suikerspin maken met de app Boomerang, post ik later op Insta. Gsm weg, naar huis en slapen.

BESLUIT

Mama overdrijft. Ik ben niet verslaafd aan social media. Ik dacht dat ik meer uren bezig was op mijn gsm. Ik zat zo’n drie uur op social media en kan mijn gsm wegleggen indien nodig, zoals op het strand. Ik kom op blogevents weleens mensen tegen die zeggen : “Ik moet minéén Instagramwaardige foto hebben en Snap updaten, pas daarna kan ik genieten.” Het enige wat ik dagelijks probeer te doen, is mails checken.

LOUIS FELTGEN (13, EERSTE MODERNE)

VAN 10.21 TOT 12.15 UUR

Ik check op mijn iPhone of er al iemand van mijn vrienden online is op Messenger. We gebruiken dat om af te spreken om samen iets te doen. We komen later die dag bij een vriend thuis in Leuven samen om te gaan voetballen, want hij woont dicht bij een plein. Er is daar ook een basketbalring, dus misschien gaan we dat doen. Of we gaan gamen op zijn PS4, spelletjes zoals Fifa of Battlefield. Daarna heb ik online Clash of Clans gespeeld. Ik zit samen met een aantal vrienden in een clan en terwijl we spelen kunnen we gratis chatten. Zo geven we elkaar tips. Als ik bijvoorbeeld word aangevallen, kunnen zij mij extra mannetjes geven zodat die mij kunnen helpen om me te verdedigen. Je hebt ook opslagplaatsen voor geld en elixir nodig en als vijandige troepen komen en die kapotmaken, krijgen zij al dat geld. Tips om je te verdedigen zijn dus belangrijk. Na Clash of Clans, waar ik op level 9 zit, heb ik ook nog even Boom Beach gespeeld, een strategiespel dat zich op een tropisch eiland afspeelt. De deelnemers zijn echte mannetjes, Bij Clash of Clans zijn dat meer reuzen, golems en kobolds.

VAN 16.15 TOT 16.35 UUR

Ik kijk nog eens op mijn iPhone, want ik ga op scoutskamp en via Messenger wordt er informatie doorgestuurd over het kamp. Zo weet ik bijvoorbeeld wat ik moet meenemen. Het thema is Star Wars. Een dag staat helemaal in het teken van die film en we moeten ons in een personage verkleden. Fijn, want ik vind Star Wars leuk.

Ik surf niet vaak naar Facebook zelf, het enige wat ik daar leuk aan vind zijn de grappige filmpjes die gedeeld worden. Dansende Stormtroopers of zo. Ik zit op Facebook ook in een aantal groepen, van mijn klas en van mijn voetbalploeg bijvoorbeeld, en daar ga ik wel vaker kijken.

Ik heb ooit even Snapchat geprobeerd, maar vond er niets aan. Op mijn school is het niet zo populair, op die van mijn zus wel, maar daar is iedereen ook veel meer met zijn haar bezig en zo. Ik kijk wel graag op YouTube, maar dan op de pc en niet op mijn telefoon. Ik vind filmpjes van mensen die iets cools proberen te doen, maar dan mislukken, heel grappig. Die kan ik dan in een Facebookgroep delen.

FRAN BOSMANS (14, SOCIALE EN TECHNISCHE WETENSCHAPPEN)

9.37 UUR

Facebook checken. Ik surf graag naar Facebook omdat bijna iedereen die ik ken er ook op zit : klasgenoten, vriendinnen, de mensen van de ponyclub… In het nieuwsoverzicht zie ik wat iedereen aan het doen is. Het is leuk om bijvoorbeeld te zien welke sport mensen beoefenen, aan de hand van de foto’s die ze plaatsen.

9.48 UUR

Snapchat checken. Snapchat is handig omdat je zo weet waar je vrienden zijn en wat ze aan het doen zijn. Je ziet dat op de foto’s. Je kunt er ook gratis berichten mee sturen. Hier ben ik veel actiever op dan op Facebook. Het is kleiner en eigenlijk ook leuker. Ik stuur bijna nooit een verhaal naar iedereen, ik beperk dat tot goede vrienden. Het idee dat iedereen kan zien wat ik post, vind ik eerlijk gezegd een beetje raar.

14.23 TOT 14.45 UUR

Snapchat en Messenger bekijken. Messenger is handig omdat je er gratis mee kunt bellen en berichten versturen. Het enige nadeel is dat je er wifi voor nodig heb. Met Snapchat kan je ook berichten versturen, maar die verdwijnen na een minuut, dus dat praat niet zo makkelijk. Met Messenger kan je ook bellen en zelfs een soort videogesprekken doen, dus dat is heel handig om in contact te blijven en af te spreken.

15.05 UUR

Snapchat checken.

18.04 UUR

Facebook, Snapchat en Messenger nakijken. Zelf ben ik eigenlijk niet zo actief op Facebook. Er staan maar twee foto’s van mij op mijn profiel, maar als vriendinnen iets posten, dan reageer ik graag. Dat is wel vooral bij echt goede vriendinnen. Ik heb meer vertrouwen in Snapchat dan in Facebook, omdat het veel kleiner is. Facebook is zo groot, daar kan volgens mij weleens iets mee mis gaan en ik ben toch voorzichtig met sociale media.

23.10 UUR

Snapchat en Messenger checken. Ik kijk in de loop van de dag af en toe wat er aan de hand is, en ook net voor het slapengaan wil ik graag zien of iemand nog iets gepost heeft. Kwestie van bij te blijven.

Louis (13), Fran (14) en Tara (18) hielden een vakantiedag lang een dagboek voor ons bij. Ervaringsdeskundige Sander (18) legt uit waarom je je digitale leven beter goed in de hand houdt.

“Mama overdrijft, ik dacht echt dat ik vaker op social media zat” – TARA BOUTALEB

“Snapchat is wel populair op de school van mijn zus, maar daar zijn ze ook meer met hun haar bezig” – LOUIS FELTGEN

“Het idee dat iedereen kan zien wat ik post, vind ik eerlijk gezegd een beetje raar” – FRAN BOSMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content