Jan Muller

© FILIP VAN ROE

Kunst en antiek zitten ons in het bloed, via mijn grootmoeder. Ze begon met koper en tin op te kopen bij boeren en aan het einde van haar leven was ze bij de grootste antiekhandelaren van Vlaanderen. Vier van haar vijf kinderen werden antiquair, onder wie mijn vader.

?Ik Jan Muller, beloof de zaak van mijn vader over te nemen”, schreef ik op een briefje toen ik zeven was. Mijn vader draagt dat briefje nog altijd bij zich. In die tijd wachtte ik na elke opening van een antiekbeurs ongeduldig tot mijn ouders thuiskwamen, want ik wilde weten of ze goed hadden verkocht.

Kwam mijn vader uit het buitenland met de wagen vol schilderijen, dan trok ik zo vlug mogelijk het plastic weg om te zien wat hij had meegebracht. Hij legde aan zijn kinderen uit welke de beste koop was en liet ons meehelpen alle spullen te evalueren.

Vader leerde ons te investeren. Zijn drie kinderen mochten alles kopen tegen zijn halve inkoopprijs. Ik kocht geen Lego of Playmobil zoals mijn vrienden, maar wapens, schilderijtjes, Delfts of Chinees porselein. Zo leer je schoonheid te herkennen en krijg je inzicht in wat je met geld kunt doen. Op mijn dertiende had ik al een kleine collectie.

Antiquairs hebben een gezonde savoir de vivre. Ze genieten van eten, drinken graag een glas en kennen in de mooiste steden de beste eetadresjes. Maar een auto, bijvoorbeeld, kopen ze het liefst tweedehands.

Je merkt minder interesse voor kunst en antiek bij jonge mensen. In mijn interieur daarentegen zie je straks een Griekse kop, Afrikaanse maskers en een schilderij van Gustave van de Woestijne.

Ik was 21 toen ik aan mijn eerste kunst- en antiekbeurs meedeed, mijn thesis was niet eens af. Intussen ben ik dertien jaar bezig. Als antiquair is je kennis belangrijk, maar je moet ook een zakenman zijn die snel kan beslissen, want op een veiling gebeurt alles in een handomdraai. Wat je mist, kun je niet verkopen.

Ik ben blij dat ik niet elke dag hetzelfde hoef te doen. Zelfstandig zijn is heerlijk, ik ontdek de wereld en ik weet nooit waar ik morgen kom.

Als antiquair leid je wel een eenzaam leven. Mijn broer is architect en werkt met zijn beste maten aan één tafel en na het werk gaan ze een pint pakken. Soms mis ik dat. Ik kan mijn geluk wel delen met mijn partner, maar collega’s hebben is nog iets anders.

De klanten zorgen voor de sociale dimensie. Ik kom bijzondere mensen tegen, niet zelden beroemdheden, leer ze op een amicale manier kennen en kom daardoor in prachtige huizen en kastelen : dat is heerlijk.

Als dit artikel wordt gepubliceerd, word ik net vader ! Dat is fantastisch. Kinderen krijgen is het allerbeste. De mama is yogalerares en boeddhist en vertoeft dus in een andere wereld. Ik ben benieuwd in welke richting mijn zoon gaat evolueren, misschien verkoopt hij ooit antieke Boeddhabeelden.

Antiquair Jan Muller (34) is een van de jonge talenten die worden gepromoot op de volgende Eurantica Fine Arts Fair in Brussel, die dit jaar focust op de jongste generatie kunsthandelaren en antiquairs. Jan Muller is gespecialiseerd in beelden, schilderijen en objecten vervaardigd tussen 1400 en 1930. Hij opent in mei een nieuwe zaak in hartje Gent, in de Burgstraat 24. Eurantica loopt van 15 tot 24 maart. www.eurantica.be

DOOR PIET SWIMBERGHE & FOTO FILIP VAN ROE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content