In Italië is het mogelijk om simpel en toch heerlijk te eten. Een zongerijpt tomaatje of wat primeurgroenten van de grill met een blaadje basilicum, een scheutje eersteklas koud geperste olijfolie, een druppel ambachtelijke aceto balsamico uit Modena en eventueel wat brokken oude parmezaankaas en de hemel opent zich op aarde. Die simpele kookkunst, waarvoor iedereen op de knieën gaat, is slechts mogelijk als je zuiderse producten vol zonnige smaken gebruikt. Probeert de kok hetzelfde met een Hollands kastomaatje of geforceerde serregroenten, dan verliest de simpele kookkunst zijn waarde.

De kok van het in Wilrijk heropende restaurant La Terrazza (zie Weekend Knack van 7 december 2005) weet dat maar al te goed en laat zo veel mogelijk groenten en vis uit Italië aanrukken. Ook in het tot modern Italiaans restaurant omgebouwde Ferrier 30 kiest de kok voor pure Italiaanse kookkunst, zonder room of boter, waarbij de producten proeven naar wat ze zijn.

De heropstart van Ferrier 30 liep van een leien dak. Dat komt omdat baas en chef-kok Stefano Lampis een van de vier broers is die hun familienaam verbinden aan succesprojecten zoals het Frans-Italiaanse restaurant De Gulden Beer aan de Antwerpse Grote Markt en het Italiaanse designrestaurant Arte aan de Suikerrui. Met de overname van Ferrier 30 heeft Stefano Lampis zich losgeweekt van zijn broers. Stefano bepaalt als solovaarder zelf zijn koers. In Arte heeft het repertoire op de spijskaart een eerder voorspelbaar karakter ; dat is in Ferrier 30 minder het geval.

Wij kozen voor een passatina di ceci con funghi di bosco (13,75 euro) en zochten in de kikkererwtenpuree tevergeefs naar de beloofde bospaddenstoelen. Die bleken ongevraagd te zijn vervangen door doorbakken scampi’s. Ook was er sformato di melanzane al forno (13,40 euro) of in de oven tot brij gegaarde taart van aubergines en parmezaankaas (13,40 euro). Er kwamen twee verschillende hoofdgerechten : costata di manzo alla florentina of gebraden Belgisch rundvlees, in plakken gesneden en niet zo sappig en mals als gehoopt, en opgediend met frieten en tomatensaus (19,50 euro) en spaghetti aglio olio e peperoncino of al dente deegwaren, eenvoudig maar oh zo lekker op smaak gebracht met olijfolie, hete pepers en knoflook (11,25 euro). De mousse cioccolato was bereid van kinderachtige melkchocolade (6,20 euro).

Wij misten de echte zonnige smaken van de pure Italiaanse keuken en kwamen een beetje teleurgesteld buiten.

ITALIAANS RESTAURANT

Keuken : 6,5

Decor : 7

Comfort : 7,5

Service : 6

Prijs/kwaliteit : 6,5

NIEUWE START

Ferrier 30 begon enkele jaren terug met veel poeha. Het trendy loungerestaurant werd opgestart door de Fransman Philippe Troin, die afkomstig was uit de directe omgeving van modekoningin Ann Demeulemeester. Koks volgden elkaar op maar het heeft niet mogen baten. Stefano Lampis is de nieuwe eigenaar van Ferrier 30. De Italiaan begon met zijn broers Guido, Georgie en Sandro in 1982 met het succesrestaurant De Gulden Beer. De nieuwe Ferrier 30 behield de mooie, sobere inrichting in zwart en gebroken wit. De lage en weinig gerieflijke loungezetels maakten plaats voor comfortabele lederen stoelen. In het achterhuis kwam een open keuken, waar men Stefano en zijn kokende kornuiten aan het werk ziet.

FERRIER 30

Leopold De Waelplaats 30

2000 Antwerpen.

03 216 50 62.

Woensdag gesloten.

Geen menu.

info@ferrier.be

www.ferrier.be

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content