De Waalse kok Olivier Massart is voor gastronomen die vernieuwing nastreven een rijzende ster. Zijn restaurant bevindt zich in Juprelle, op een steenworp van de taalgrens en op een boogscheut van Luik. Pas na aanbellen gaat de deur van het slot : dat is een kwestie van veiligheid en een manier om de mensen persoonlijk en hartelijk te ontvangen.

Ô De Vie heeft een verrassend actuele inrichting - sober en zuiver, in zwart en wit - die past bij de mooie bordcomposities. De tafels zijn bezet door genietende Walen en Vlamingen, de sfeer is gemoedelijk en BHV is ver weg. De wereldse wijnkaart verrast, ook door de redelijke prijzen. Er is geen spijskaart. Men heeft de keuze uit een hele reeks menu's. Op weekdagen kunnen de gerechten uit de menu's ook afzonderlijk worden besteld en betaal je 20 euro voor een voorgerecht en 25 euro voor een hoofdgerecht. De bediening staat onder leiding van Oliviers echtgenote Fabienne. Zij komt uit een horecafamilie en dat merk je aan haar efficiënte manier van optreden.

Wij kozen het menu van vier gangen (45 euro) en namen daar het wijnassortiment bij, dat bevredigde, zowel wat de kwaliteit als de kwantiteit betrof (25 euro). Hapjes waren : milkshake van knolselder met truffelsmaak en krokant spek, en granité van groene appel met haringkaviaar en oesterblad. De eerste gang bestond uit plakjes superverse sint-jakobsnoten met dubbele room, Belgische kaviaar, komkommerkruid en krokant van frambozen. Als side dish was er op lage temperatuur gegaarde scheermesschelp met rouille, wild gecombineerd met kapperbes en gelei van mango. Ravioli met compacte vulling van krab en scampi werden geserveerd in zout-pikante jus met Chinese paddenstoelen en groenteblokjes. Bij het sappige vlees van op lage temperatuur gegaard kalf kwam kreeft. Dit smakelijke surf & turf-gerecht werd vervolledigd met artisjok, mousseline met algen en een lekkere jus van kalf, kreeft en koffie. IJs van passievrucht met cake en 'stikstofmeringue' vormden het weinig opwindende nagerecht.

De keuken van Olivier Massart is verrassend interessant, maar nog niet helemaal volgroeid. De chef beseft dat ook en heeft zijn voorzorgen genomen. Hij bruist van de ideeën maar laat zich ook omringen door geschoold personeel. Van Ô De Vie valt nog veel te verwachten !

Info

RESTAURANT ô DE VIE

Steenweg naar Tongeren 98

4451 Juprelle

04 246 41 24. www.odevie-restaurant.be.

Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten.

Lunch : 28 euro. Zakenlunch : 38 euro. Menu 4 gangen 45 euro, 5 gangen 55 euro, 10 gangen 115 euro, wijn inbegrepen.

Door Pieter van Doveren