Indiaas restaurant Saffraan

Geuzenstraat 15

2000 Antwerpen

03 237 66 56

Open 17 tot 23 uur.

Elke maandag : Indiase Thali.

Dinsdag gesloten.

www.resto-saffraan.be

www + meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

India, het bijna oneindige subcontinent, is samengesteld uit diverse deelstaten, die ieder hun eigen cultuur en hun eigen kooktradities en smaken hebben. In een uitgestrekt land met een miljard inwoners, vijf grote godsdiensten, vele talen en dialecten en geheel uiteenlopende klimaatstreken, is het vanzelfsprekend dat er heel wat regionale keukens zijn. Eén gemeenschappelijk kenmerk hebben al deze keukens : het naar onze smaak overdadig gebruik van kruiden en specerijen. Een bescheiden eethuis waar de kok onze tere, westerse mondjes beschermt door voorzichtig om te springen met condimenten, is het keurige Indiase restaurant Saffraan.

Het eethuis is te vinden in de Geuzenstraat, een paar passen buiten het uitgaanscircuit aan het Antwerpse Zuid. Het restaurant heeft een sobere, saffraankleurige inrichting met muurlampen en rotan meubilair. Hier geen Indiase beelden of offerblokken, maar slechts twee antieke, uit India overgebrachte poorten en een grote bos verse ruikers. In Saffraan klinkt dromerige muziek en er zijn twee Vlaamse dames die de bezoekers met zachtaardigheid benaderen. In het verlengde van de eetvertrekken ligt een intiem terras, waar het bij mooi weer aangenaam toeven is.

Saffraan heeft een gevarieerde spijskaart, onderverdeeld in de hoofdstukken tandoori (kleioven), dopiaza-massala (gemarineerd), korma (feestelijke, weinig gekruide gerechten), biryani (feestgerechten van mohammedaanse oorsprong) en vegetarische gerechten. Onze keuze ging naar twee voorgerechten : piazi of krokant gefruite beignets van ui met courgettetaartje, appel- en mangochutney en een soort pesto van groene peper en knoflook (5,90 euro) en Saffraan Indische mix, samengesteld uit krokant gefrituurde jhinga butterfly van gefrituurde scampi’s, piazi groentenbeignets, samoza-deegpakketjes met aardappel en groenten en een boeket salade verpakt in courgettelint (11,30 euro). Hoofdgerechten waren : murgh tandoori of in kruidenyoghurt gemarineerde en daarna in de klei-oven geroosterde kip, opgediend in zachte kerriesaus met amandelen, rozijnen en gember (13,40 euro) en shabi bhira of mild gekruid stoofpotje van lam met kokos, exotische vruchten, rozijnen en cashewnoten, opgediend met nanbrood uit de kleioven (16,30 euro).

Saffraan is consequent en presenteert uitsluitend Indiase nagerechten. Uit nieuwsgierigheid namen wij gulab jamun, een merkwaardig nagerecht, bestaande uit drie ballen geroosterde kaas met siroop van kardemom en versiering van karameldraden (6,80 euro).

De rekening bedroeg 40 euro per persoon, een fles krachtige Spaanse Hécula Monastrell van 26,30 euro en een schaaltje geparfumeerde zaadjes om de mond te verfrissen en de spijsvertering te bevorderen, inbegrepen.

Saffraan is een innemend eethuis waar de bezoekers verzorgd en smakelijk eten voor een licht gekruide prijs.

INDIAAS EETHUIS

Keuken 7

Decor 6.5

Comfort 6.5

Service 7

Prijs/kwaliteit 7

Indiase thali

Saffraan werd bijna drie jaar terug geopend door de Vlaamse Anouk Todts en haar vriend Mashuk Rahaman. Anouk Todts kreeg een marketingopleiding en staat nu in de bediening, Mashuk Rahaman komt uit Bangladesh, kan bogen op een keukenopleiding in zijn thuisland en in Engeland en presenteert in Saffraan een authentieke maar lichtgekruide Indiase keuken.

Iedere maandag serveren Anouk en Mashuk een Indiase Thali, bestaande uit een achttal verschillende gerechten geserveerd op één groot bord. De gewone Thali kost 24,50 euro, de vegetarische Thali komt op 22,50 euro.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content