KUNSTDISTRICT – FACTORY 798

Chinese kunst is hot. In Factory 798, een oude fabriekswijk die werd omgetoverd in een kunstdistrict, hangen zelfs werken met redelijke prijzen. Je kunt er van ’s ochtends tot ’s avonds van galerie naar galerie trekken, en op het einde van de dag nog niet alles gezien hebben !

COMMUNICATIEPROBLEMEN – CHINGLISH

Hoe frustrerend, zoniet onmogelijk het ook is om met een Chinees een gesprek in het Engels te voeren, er zijn momenten dat je zou willen dat ze nóg minder moeite doen. Hiernaast een knap staaltje Chinglish.

NIEUWE ARCHITECTUUR – CCTV

Een van de gebouwen waar op dit moment het hardst aan doorgewerkt wordt, is het nieuwe stulpje van de staatszender CCTV ( in de verte). Het project van OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas, steekt de gewone Chinees, die tussen de zeventig en driehonderd euro per maand verdient, de ogen uit. Begrijpelijk, maar het ziet er wel fenomenaal uit.

TAXI’S

Taxi’s zijn in Peking spotgoedkoop. De enige minpunten : je zit geregeld drie kwartier vast in de file, je ziet per rit gemiddeld vierhonderd voetgangers en fietsers net niet overhoop gereden worden, op de achterbank zijn er zelden gordels en taxichauffeurs zijn doorgaans stekeblind. Eentje haalde een vergrootglas boven om een adres te lezen ! Zorg dat je het adres van je bestemming altijd in Chinees schrift bij de hand hebt. De meeste taxichauffeurs hebben zelfs geen idee wat Tien’anmen betekent.

HOTEL – THE EMPEROR

Het splinternieuwe designhotel The Emperor heeft voor- en nadelen. Het interieur is knap, de afwerking pover. De ligging is ideaal voor wie veel tijd in de Verboden Stad wil doorbrengen (en er ’s avonds op het imposante dakterras van het hotel verder van wil genieten), minder voor wie van het al dan niet culinaire nachtleven wil proeven. Het personeel is uiterst vriendelijk, maar spreekt amper Engels en is vaak verbijsterend stuntelig. Of we om halfnegen telefonisch gewekt kunnen worden? “Yes, sir. AM or PM ?”

GASTRONOMIE – SCHORPIOENEN

Alles wat beweegt, heeft een grote kans om ooit in een Chinese pan te belanden. Deze schorpioenen (heerlijk krokant, naar verluidt) vindt u onder meer in een zijstraat van Wangfujing Dajie, de belangrijkste winkelstraat van Peking. Voor andere Chinese specialiteiten (slang, schildpad) kunt u terecht in Han Cang, een vooral onder Chinezen hoog aangeschreven restaurant waar ook gewoon rijst en noedels op het menu staan. Hond wordt enkel nog in volksbuurten geserveerd. De kans dat u er een aan het spit ziet ronddraaien, is klein.

MIDDLE-8TH & CAFE SAMBAL

Nergens zo lekker gegeten als in The Middle-8th Restaurant, een van de weinige Chinese restaurants waar evenveel Chinezen als westerlingen zitten en je met de ogen dicht kunt bestellen. Ook in Cafe Sambal, een Maleisisch restaurant van dezelfde eigenaar als de vlakbij gelegen cocktailbar Bed, kun je weinig fout doen. Behalve de crispy chicken vergeten te bestellen.

SMOG

“Als je geregeld andere Chinese steden aandoet, leer je de smog in Peking te relativeren”, aldus een Belg die er al een jaar woont. Kan zijn, maar is relativeren zo gezond ?

OLYMPISCHE SPELEN

Naast het inmiddels roemruchte Bird’s Nest, het Olympische Stadion dat onder het oog van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei werd opgetrokken, ligt de merkelijk kleinere, maar toch imposante Water Cube. Het gebouw doet straks dienst als olympisch zwembad (midden).

YASHOW

Oké, het mag niet, maar iedereen doet het : winkelen in Yashow, een van de grootste winkelcentra die vol fake merkproducten hangt. Onderhandelen is er wel een kunst, maar je leert het vlug : zak naar tien procent van de vraagprijs, laat je daarop zeven seconden uitlachen, ga dan naar vijftien, zeg dat je niet hoger gaat, begin alvast te stappen en sluit vervolgens de deal aan twintig procent. Medelijden hoeft niet : zij verdienen er sowieso geld aan, jij krijgt er een waardeloze handtas voor in de plaats (onder).

THE BOOKWORM

Wie tijdens zijn verblijf zin heeft in Engelstalige literatuur, moet langs The Bookworm gaan. Je vindt er niet alleen boeken en tijdschriften, maar ook een uitstekende wijnkaart, een westerse keuken en een fabelachtig dakterras. Je kunt er ook gratis surfen van negen uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts.

THE PLACE & ORIENTAL PLAZA

Peking heeft een overschot aan winkelcentra. Sommige staan zelfs voor de helft leeg omdat er niet genoeg handelaars zijn om ze te vullen. In The Place (met zijn gigantische led-dak) en Oriental Plaza (aan het einde van de winkelstraat Wangfujing Dajie) is het echter vechten voor een paar vierkante meter. De grootste westerse designers en kledingmerken houden er zich schuil.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content