Vier verste reizen : China, Curaçao, Mauritius en Cleveland in de Verenigde Staten.

Beste herinnering : de uitstap naar Cleveland. Mijn oudste zoon is autopiloot en heeft zes jaar in de Verenigde Staten geracet. Ik ben maar enkele keren durven gaan kijken. In Cleveland had hij pole position en won hij de race. Erna hebben we goed gefeest.

Eén keer, nooit meer : Miami, en eigenlijk ook de rest van Florida. Niets voor mij : koffie in een beker, sinaasappelsap uit een flesje. En veel gezeur over mijn sigaret.

Favoriete stad : Londen. Veel te zien, veel te doen en enorm inspirerend. Ik heb er een aantal seizoenen Cherie Blair gekleed en heb er ook een dierbare vriendin wonen.

Graag nog te ontdekken : enkele buitenlandse vrienden hebben me al vaak gevraagd hen te bezoeken. Ik hoop dat nog eens te doen. Dat wordt dan Barcelona, Rome, Oslo, Kaapstad, Los Angeles, Vancouver, Libanon, Cyprus, Sint-Maarten, Buenos Aires.

Grootste hap uit het reisbudget : eten en drinken.

Altijd in de reiskoffer : tandenborstel, pareo, teenslippers, een petje en mijn boeken.

De lekkerste maaltijd : dim sums in China.

Reizen doe ik vooral graag om mensen te ontmoeten. Totnogtoe bepaalde vooral mijn werk de reisdoelen. Ook wel mijn kinderen en de woonplaatsen van mijn familie. Zon en zee zijn wel ook belangrijke factoren, vooral voor mijn wintervakanties.

René Collys (Eigenaar en algemeen directeur San Martino)

Vier verste reizen : China, Bali, Californië en Thailand.

Beste herinnering : Bali. De natuur is er zo overweldigend : een lappendeken van rijstvelden, bergen, vulkanen. Alles afgezoomd door de zee. De mensen zijn er vriendelijk en hulpvaardig, de keuken prima, de sfeer rustgevend.

Eén keer, nooit meer : een ‘gezinsvriendelijk’ hotel ergens aan de Europese Atlantische kust. Ik heb dat één keer gedaan toen mijn dochter nog klein was. Er viel niks te beleven, bovendien regende het non-stop en was het barkoud. En dat voor juli. Saai en frustrerend.

Favoriete stad : San Francisco. De sfeer is er echt bijzonder, onder meer dankzij de opgaande straten, de kabeltram, Golden Gate Bridge en de opvallend warme ambiance. Groot, maar toch geen grootstad.

Graag nog te ontdekken : vooral Aziatische landen zoals Maleisië, Vietnam, Laos en Birma. Ik hou van Azië. Paradoxaal misschien, maar de chaos maakt me rustig. De mensen zijn er vriendelijk, de natuur prachtig en je eet er lekker.

Grootste hap uit het reisbudget : een goed hotel en lekker eten. Ik ben een levensgenieter : op reis wil ik comfort en een goede keuken. Ik koop ook graag souvenirs. Duur of spotgoedkoop, maakt niets uit. Aan een mooie reis wil ik een tastbare herinnering.

Altijd in de reiskoffer : ik neem zo weinig mogelijk mee. Na elke reis beloof ik mezelf de volgende keer nog minder kleren mee te nemen : op niet-professionele reizen loop ik toch voortdurend rond in een T-shirt en een bermuda.

De lekkerste maaltijd : een carpaccio van kreeft in Bangkok. Ze villen daarvoor een levende kreeft en leggen het witte vlees met een pittig sausje op je bord, samen met de kop van de kreeft waarvan de voelsprieten nog bewegen. Onbeschrijflijk lekker.

Reizen doe ik vooral graag om bij te leren. En om nog een beter inzicht in de mens te krijgen.

Tekst Guinevere Claeys

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content