Drieëntwintig Vlaamse ontwerpers stellen tentoon in ’t Casteelken in Rumbeke.

MONIEK BUCQUOYE

Vormgevers, ontwerpers, produktontwikkelaars en designers worden steevast naar een museum verwezen voor het voorstellen van hun werk. Maar nu heeft wooninrichter ’t Casteelken uit Rumbeke de Vereniging van Vlaamse Ontwerpers (VVV0) uitgenodigd om het werk van de leden te prezenteren in zijn toonzalen. Ze krijgen er zeshonderd vierkante meter tentoonstellingsruimte, in de vitrine nog wel. ’t Casteelken doet dat enerzijds om het isolement te doorbreken waarin de Vlaamse vormgever werkt en anderzijds om aan een breed design-minded publiek te laten zien dat er pit zit in het nieuwe vormgeverswerk. In de winkel wordt het werk van de vormgevers ook meteen gekonfronteerd met het internationaal aanbod meubelen en verlichting.

De VVVO is een beroepsvereniging die ijvert voor de waardering van het beroep van de ontwerper. Zowel de kreatie als de ontwikkeling van kompetitieve kwaliteitsprodukten ten behoeve van de gebruiker, zijn in de statuten opgenomen. Haar leden hebben een opleiding van ontwerper genoten of hebben blijk gegeven van vakbekwaamheid op het gebied van het kreatief ontwikkelen van produkten en/of omgevingen. De leden zijn aktief in de produktontwikkeling en -planning, kommunikatieve vormgeving (o.a. grafiek, foto, mediadesign) en industriële vormgeving die zowel estetisch (mode, juwelen…), bouwkundig (architektuur, meubel, prefab…) of technisch (huishoudartikelen, werktuigen, hardware…) geörienteerd is. Wie in de didaktiek van de vormgeving of de filozofie van de vormgeving aktief is, vindt ook een platform bij de vereniging.

Zelfs al is het beroep van designer of industrieel vormgever niet echt populair, toch hebben de leden de laatste jaren niet te klagen over gebrek aan belangstelling voor hun sektor. Veel kleine galeries prezenteren vormgeverswerk uit de sektor van de toegepaste kunst. Het gaat meestal om unica of kleine series. Het VVVO koestert het serieprodukt, m.a.w. de industriële vormgeving. Naast het werk van de galeristen, laat ook het Buro- en Designcenter op de Heizel regelmatig ontwerperswerk zien. Daar lijken het echter meer gangenvullende prezentaties te zijn dan echte promotie. De biënnale Interieur 94 gaf een overzicht van een eeuw Belgische vormgeving en straks is er Casa Europea (Bouwcentrum Antwerpen, 18 tot 26 februari) met werk van Vlaamse vormgevers. Bij veel van die manifestaties zijn het vooral de interieur- en meubelontwerpers die aan de bak komen. Toch stellen we vast dat er elk jaar meer ontwerpers, produktontwikkelaars en industrieel vormgevers afstuderen, die hun aktiviteiten koncentreren op echte industriële vormgeving en serieprodukten.

Nicole Guiliams (bedden en zetels), Peter Van Raemdonck (stoelen), Patrick Hoet (brillen), Bob Van den Berghe (meubelen), Johan Lemaitre (verlichting), Geert Tanghe (industriële vormgeving), Leo Aerts (didaktiek en interieurvormgeveing), Didier Michiels (binnenhuisarchitektuur), Roger Feyens (meubel), Peter Adams (tuinarchitektuur), Marc Vandendriessche (grafiek en kantoorinrichting), Hugo Saelens (meubel), Bart Carpentier (machine-ontwerp), Ludo Cammaert (grafiek en fotodesign), Bruno Van Roey (verlichting), Herman Wittocx (meubelontwerper), Bart Baccarne (industrieel ontwerp), Johan Stock (grafiek en mediadesign), Gie Wollaert (architektuur), Frank Verplanken (sanitair), Groep Planning (architektuur), Rudi Respeel (vormgever) en Frank De Clercq (scheepsinrichtingen en interieur) stellen van 11 februari tot 12 maart hun werk tentoon in ’t Casteelken, Sint-Petrus en Sint-Paulusstraat 2, Roeselare-Rumbeke. Open van 10 tot 12 en 14 tot 19 u., behalve op zondag van 15 tot 19. Gesloten op donderdag. Tel. (051) 20.98.11. Geïnteresseerden kunnen op 17 februari om 19 u.30 in ’t Casteelken een panelgesprek met specialisten bijwonen over : “Plagiaat is ook stelen. “

Een zetel van Hugo Saelens en een bril van Patrick Hoet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content