In topvorm

Ruth Goossens, hoofdredacteur

“Gezond eten is een levensstijl geworden die heel natuurlijk aanvoelt: ik hoef er niet meer over na te denken.” Aan het woord is marathonloper Koen Naert (zie verder). Ik ben geen topsporter en hoef dus geen specifiek dieet te volgen ter verbetering van mijn fysieke prestaties, maar sinds ik beter begrijp wat voeding met mijn lichaam doet, gaat gezond eten ook bij mij vanzelf.

De eerste lockdown zorgde bij mijn dochter al snel voor extra kilo’s. Ze is dol op eten, maar heeft een broertje dood aan sporten. Liever dan de loopschoenen aan te trekken, wilde ze haar voedingsgewoontes onder de loep nemen. En ook de onze, want in het kader van een ‘lockdown challenge’ werden alle gezinsleden vriendelijk verzocht mee te doen. Gesloten restaurants en een lege sociale agenda maakten de uitdaging net iets gemakkelijker. We waagden ons aan het eliminatiedieet uit het boek De lijst van huisarts en gewezen wielerdokter Servaas Bingé. Zijn aanpak bestaat erin eerst een heleboel voedingsstoffen te schrappen – onder meer zuivel, rood vlees, bewerkt eten, suikers, cafeïne, brood, pasta… – om ze na enkele weken een voor een te herintroduceren. Zo kun je ervaren wat die voedingsstoffen met je lichaam doen. Het doel is dus niet zozeer vermageren, maar het vinden van een voedingspatroon dat perfect bij je lichaam en je leven past. Door na te denken over wat je eet, wanneer je eet en waarom je eet, zorg je ervoor dat je nooit meer op automatische piloot iets in je mond stopt. Ook die chips of chocolade niet. Bewust zondigen is ook bewuster genieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content