In het duistere rijk van Stalin waart een seriemoordenaar rond, in het Londen van de blitzkrieg sterft niet iedereen door bommen, en een loner dwaalt als moderne dolende ridder door Amerika. Dichter bij huis : een Nederlander verliest letterlijk zichzelf, enkele Engelsen hun familie, en een Mechelaar zijn zinnen.

Het Rijk van het Kwaad

Kind 44 van de Britse scenarist Tom Rob Smith is zonder twijfel niet alleen het beste debuut, maar ook de beste thriller van het jaar. De harde en meeslepende roman speelt zich af in de angstige, paranoïde periode dat Stalin dictatoriaal regeerde over de Sovjet-Unie. Smith vertelt het verhaal van Demidov, een loyale officier van de geheime dienst die wel beseft dat hij onschuldigen arresteert, maar er mooi voor wordt beloond. Tot hij in de problemen komt omdat hij op onderzoek gaat naar een echte schuldige : een seriemoordenaar. Zo’n crimineel werd als het falen van het communisme beschouwd. En dus ontkend. Smith baseerde zich voor deze krachtige misdaadroman op een waar verhaal uit de jaren tachtig. Het was een geniaal idee om het in de Stalinperiode te plaatsen. Dat maakt de al hallucinante plot dubbel zo schokkend.

Kind 44, Tom Rob Smith, Ambo / Anthos, 19,95 euro, ISBN 978-90-414-1278-2.

Bijtend

Sinds Deflo in 1999 debuteerde, is hij een van de betere en productiefste Vlaamse misdaadschrijvers geworden. Met elke thriller belandt hij in de top tien. In de loop van de jaren ontwikkelde hij een heel herkenbare eigen stijl, en hij staat steevast garant voor spanning en gruwel. Maar nog belangrijker is de empathie van Deflo voor zijn personages. Niet alleen voor de leden van zijn Mechelse politieploeg, ook voor zijn gestoorde criminelen. In Pitbull is dat Pieter Ghekiere, die als baby ooit door zijn vader in de vuilnisbak is gelegd tot zijn moeder een maaltijd had gekookt. Deflo vertelt het verhaal van de bijtende seriemoordenaar vanuit verschillende perspectieven, en weet horror vakkundig af te wisselen met tederheid. Want ook dat is Deflo.

Pitbull, Deflo, Manteau, 19,95 euro, ISBN 978-90-223-2296-3.

Klotekerel

Reggie, een erg intelligente tiener, past op de baby van dokter Jo Hunter. Reggie is wees nadat haar moeder bij een ongeval overleed. Jo heeft een nog triester verleden. Dertig jaar eerder zijn haar moeder, een zus en een broer vermoord. De moordenaar is nu pas vrij. Jo lijkt de trauma’s te hebben verwerkt en geniet van het moederschap. Maar plotseling verdwijnt ze met de baby. Reggie besluit zelf de zaak te onderzoeken, samen met gewezen rechercheur en nu privédetective Jackson Brodie, wiens leven ze redde bij een treinongeval. Ook hij is op zoek naar iemand. Wachten op goed nieuws is de derde thriller van de Britse Kate Atkinson. Voor haar ‘literair’ debuut kreeg ze tien jaar geleden de prestigieuze Whitbreadprijs. Spannend, traag en vol onderkoelde humor : “Achter elke grote vrouw staat een klotekerel.”

Wachten op goed nieuws, Kate Atkinson, Atlas, 19,90 euro, ISBN 978-90-450-0670-3.

Gestolen identiteit

Nederlanders kennen nauwelijks Vlaamse misdaadschrijvers. Vlamingen lezen al helemaal geen Nederlandse thrillers. Laat het even anders zijn en duik in Charles den Tex, die de Gouden Strop (de tegenhanger van onze Hercule Poirotprijs) kreeg voor het beste spannende Nederlandstalige boek van het jaar. Cel is het verhaal van een man van wie de identiteit is gestolen. Alle ellende voor communicatieadviseur Bellicher begint als hij als getuige van een ernstig verkeersongeval de politie belt en tot zijn verbazing wordt gearresteerd. Men verdenkt hem ervan een fietser te hebben doodgereden op een plek waar hij nooit is geweest. Meer vaart dan geloofwaardigheid, maar een fijne zomerthriller.

Cel, Charles den Tex, De Geus, 21,90 euro, ISBN 978-90-445-1108-6.

Oorlogsdreiging

Londen in juni 1940. Ted Stratton onderzoekt de moord op Mabel Morgan, een actrice uit de periode van de stomme film. Haar lichaam lag gespietst op het hek van haar woning. Op een heel andere plek in Londen, bij de binnenlandse veiligheidsdienst MI5, werkt de jonge Diana Calthrop. Ze moet infiltreren in een uiterst rechtse, fascistische organisatie die sympathie heeft voor het nazisme. Dat Diana en Ted elkaar zullen ontmoeten ligt voor de hand. De actrice is de zevende en de meest ambitieuze thriller van de Britse Laura Wilson. Een turf van meer dan 600 bladzijden, die een indrukwekkend beeld geeft van het ontredderde leven tijdens de blitzkrieg, de periode dat de Duitsers onophoudelijk Engeland bombardeerden. Een mooi tijdsbeeld, een knappe psychologische roman, en een bijzondere politieman. Stratton is gelukkig getrouwd en drinkt niet.

De actrice, Laura Wilson, Cargo, 19,90 euro, ISBN 978-90-234- 2799-5.

De loner

Jack Reacher is zelfs in de thrillerwereld een rare vogel. Hij trekt door Amerika gewapend met tandenborstel, hemd en broek. Geen auto, creditcard of telefoon. Reacher leeft als een nomade die als dat moet in het niets kan verdwijnen. En na elk avontuur doet hij dat. De gewezen majoor en politieman is in de eerste plaats een eenzaat die op zijn ruwe, weinig subtiele manier de wereld wat beter wil maken. Het levert leuke zij het wat kitscherige verhalen op. Lee Child laat Reacher in Niets te verliezen voor de twaalfde keer optreden. Dit keer komt hij in Colorado terecht tussen de stadjes Despair en Hope. Let op de namen… In Despair zet men hem als landloper aan de deur. Een reden te meer om er de geheimen van een reusachtige staalfabriek te onderzoeken. Toemaatje : een duidelijke boodschap tegen de oorlog in Irak. Kitsch brengt niet alleen vermaak.

Niets te verliezen, Lee Child, Luitingh,

19,95 euro, ISBN 978-90-245-2229-3.

Door Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content