Champagne Jacques Selosse Extra Brut

(gemaakt van 100% chardonnay uit Cramant, Avize en Oger en gedegorgeerd op 10 juli 2002)

Vrij diepe kleur al, iets dieper dan bleekgeel en een fijne mousse. Gecorseerde geur met dominante toetsen van appel. Na walsen komen in het glas naast aroma’s van delicaat hout, nootjes, biscuit, fijn blank fruit en citrusfruit, ook sterke toasttoetsen en zelfs wat rokerigheid opzetten, typisch voor chardonnay. De smaakaanzet is vrij zoet voor een extra brut en zet zich in het begin door tot in het middengebied. De afdronk is droog, met lichtbittere toets, afkomstig van de lie. Heel frisse champagne.

Champagne Jacques Selosse Brut

(gemaakt van 100% chardonnay uit Cramant, Avize en Oger en gedegorgeerd op 6 mei 2002)

Briljantere kleur dan die van de extra brut. Zeer fijne mousse. Complexe en bredere geur en smaak dan die van de extra brut, met na walsen aroma’s van geel fruit, bloemen, honing en gestoofde en gedistilleerde appel bovenop de houttoetsen en de typische chardonnay-aroma’s van hazelnoten, gebak en toast. Er zijn ook meer citrustoetsen dan in de vorige.

Champagne Jacques Selosse Substance

(gemaakt van 100% chardonnay uit Avize, gevinifieerd op 90% nieuw hout en 10% hout van één wijn en gedegorgeerd op 10 juli 2002. Geassembleerd met basiswijnen van 1986 tot 1995).

De meest ‘vineuze’ en a-typische champagne van de drie. Diepe, bijna strogele kleur en een zeer delicate mousse. De geur doet wat aan die van geëvolueerde witte bourgogne denken en is breed, rijk en tegelijk zeer subtiel en bijna overdonderend complex. Hazel- en okkernoten, boter, biscuit, hout, citrus zijn de dominerende aroma’s, ondersteund door een sterk floraal en honingachtig karakter. De fruittoetsen zijn geconcentreerder dan die van de Brut en komen rijper en meer gedroogd over. Na langer staan in het glas komt een aromatische complexe houttoets naar voor. De afdronk is bijzonder droog.

Champagne Lieux-Dits Les Béguines

(gemaakt van 100% pinot meunier uit Gueux, datum van dégorgage niet op de fles)

Diepe, strogele kleur met een lichte hint van roze. Zeer fijne en persistente mousse. Brede en complexe geur met lichte aroma’s van rood fruit, met rode bes en zelfs iets van vlier, amandelen, citrusfruit, toast en volle toetsen van smout, wel typisch voor pinot meunier-champagne. Daaronder een mineralige toets die tegelijk voor kracht en finesse zorgt. De smaakaanzet is vrij zacht en wordt vanaf het midden krachtiger en voller, door de rijpheid van de druiven. De afdronk is goed droog en bijzonder lang. Een krachtige champagne met persoonlijkheid.

Invoer

Door de geringe productie is de champagne van Jérôme Prévost is België slechts zeer beperkt verkrijgbaar bij Il Vino Vigna (03 236 79 13, e-mail: info@ilvinovigna).

De champagnes van Selosse zijn meer verspreid en in Vlaanderen te koop in volgende wijnhandels: Il Vino Vigna, Olivier Boutlegier (050 35 65 01), De Sappige Druif (03 289 00 32) en La Vinée (09 365 02 45).

De prijs van Prévost-champagne schommelt rond 29 euro, die van Selosse rond 28 euro voor de Brut, 30 euro voor de Extra Brut en 55 à 60 euro voor de Substance.

Volgend jaar komen zowel Anselme Selosse als Jérôme Prévost op vraag van vooral de Belgische wijnhandelaar Frank Cornelissen van Il Vino Vigna met een niet-gedoseerde en niet-gedegorgeerde champagne op de markt, in een zeer beperkte oplage. Deze wijnen zullen troebel zijn door het bezinksel in de fles, moeten na openen onmiddellijk worden gedecanteerd en zullen een iets uitgesprokener, lichtbittere en meer animale smaak hebben door de invloed van de lie in de fles.

Beide wijnbouwers raden de consument aan om hun champagnes pas twee uur na het openen te drinken, zodat de wijn de tijd krijgt om zich open te plooien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content