Kitty verliet de regio Rotterdam om met kok Peter De Vlieger, bij de Slijkneuzen in Klein-Brabant, restaurant De Narren uit te baten. Of hoe grenzeloos de liefde kan zijn !

Het eethuis ligt in de buurt van de overzet naar Hamme en is misschien het eenvoudigst met de fiets via de Scheldedijk te benaderen. Met de auto kan ook, maar dan moet je ‘ingewijd’ zijn, anders rij je, zoals wij, hopeloos verloren in Mariekerke of Sint-Amands. Slimmeriken slaan af bij de brug van Temse en volgen de rechteroever van de Schelde, langs het sas en de donkere vijvers. De Narren ligt ingegraven in de schaduw van de Scheldedijk, in wat het volk Achterweert noemt. Het is de streek van gladde palingen, van de Slijkneuzen en van het decor van Stille Waters. De Narren heeft zijn onderkomen in een oude werkmanswoning. 1897 staat er op de tegelplaat boven de keukendeur, maar deze behoort, net als de drie narrenkoppen in de muur bij de haard, niet tot het oorspronkelijke huis.

Eigen draai

De Narren heette tot anderhalf jaar terug De Drie Narren. De nieuwe eigenaars zijn Peter en Kitty De Vlieger. Zij zijn in de buurt geen onbekenden : de twee hadden een kilometer verder, in een onopvallend straatje in Weert, het restaurant Utopia. Potten, pannen en klanten verhuisden naar het huis aan de voet van de dijk. Peter De Vlieger houdt zich daar verborgen in de keuken. Hij komt uit Sint-Amands, kreeg een beroepsopleiding in Antwerpen en trok tien jaar de wereld rond. Hij werkte onder meer op platformhotels op zee. In De Narren geeft de kok een eigen draai aan traditionele gerechten uit de Belgische en Franse keuken en door de ligging zijn palingbereidingen een must. Kitty komt uit de regio Rotterdam, werkte dertien jaar bij een bank en is nu een kordate gastvrouw, die door haar doortastend optreden eventuele stekelige opmerkingen over haar Nederlandse tongval van tafel blaast. Hun verschijning in De Narren ging gepaard met een gedegen opknapbeurt : binnen- en buitenkant werden in grijsgroene kleuren gekwast en op de Boomse vloertegels kwamen brede tafels, bekleed met rode en grijze stoffen en omringd door rotan stoelen. De open ruimte is ingedeeld in ‘brasserie met vereenvoudigde spijskaart’, en in ‘restaurant’.

Grootmoeders paling

Wij kozen voor het restaurantgedeelte. Van onze plaats zagen wij via een patrijspoortachtig raam de grijsblauwe hemel boven de groene dijk. Wij kozen voor twee voorgerechten : vier sappig gegrilde gamba’s op een bed van sla, op een bord versierd met strepen siroop van aceto balsamico en opgediend met een mayonaise, aangemaakt met cayenne, knoflook en saffraan (16 euro) en een sla met krokante groenten, appel, gerookte eendenborst, gebakken ganzenlever en een emulsie van sinaasappelsap met parfum van vanille (14 euro). Beide gerechten hadden smaak en waren feestelijk gepresenteerd. Hoofdgerechten waren : paling in groene kruidensoep, volgens het recept van grootmoeder samengesteld uit onder meer salie, palingkruid en citroenmelisse en opgediend met correcte frieten (21,50 euro), en paling met shii-takepaddestoelen in een bisque-achtige saus met grijze garnalen (22,50 euro). Ook deze gerechten wisten te behagen.

Wij kregen een wijnkaart, waarvan de helft, wegens wisselen van leverancier, niet voorradig was. Het glas werd uiteindelijk gevuld met een Château Mont Célestin, een aromatische witte wijn met verfrissend zuurgehalte, gemaakt van twee derde sauvignon blanc en een derde sémillondruiven (22,30 euro). Als afsluiter van een aangename avond was er in Banyulswijn gepocheerde Doyenné-peer met speculaasijs en chocoladekoekje (7 euro).

De rekening kwam in een dichtgebonden doos en bevestigde dat je in De Narren voor 50 euro lekker eet en drinkt.

Brasserie-restaurant De Narren : Molenstraat 21, 2880 Weert. 03 296 91 20. www.denarren.be. Doorlopend open van 12 tot 21.30 u. of later. Lunchmenu 20 euro, menu’s van 35 tot 61 euro, vrijdagavond Candlelight Dinner. Sluitingsdag : maandag en dinsdag.

Pieter van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content