Rimpels, pigmentvlekken, kraaienpoten en heuse verzakkingen: elke leeftijd heeft zijn eigen besognes. Maar gelukkig ook zijn eigen oplapmiddelen.

Sofie Albrecht

Wanneer we rond de dertig zijn, merken we op onze huid de eerste verouderingsverschijnselen op, vooral in die zones die veel blootgesteld worden: gelaat, decolleté en handen. “De grootste boosdoener is de zon”, volgens Dr. Paolo Giacomoni, hoofd van de Clinique-laboratoria. “De UVB-stralen brengen vrije radicalen voort die de cellen beschadigen, en de UVA-stralen tasten de collageen- en elastinevezels aan. Slechts tien procent van de veroudering is leeftijdsgebonden. De rest is te wijten aan omgevingsfactoren, zoals die UV-stralen, maar ook tabak, stress en pollutie.

Al deze verschillende externe agressies zijn volgens Clinique de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. Ze veroorzaken een milde maar chronische irritatie, die op lange termijn het onderhuidse bindweefsel aantast, waardoor de huid aan stevigheid en elasticiteit verliest en rimpeltjes en lijntjes ontstaan. Giacomoni legt het principe beeldend uit: “Zodra een cel beschadigd wordt, zal die alarmsignalen uitzenden. Wanneer die de immuniteitscellen bereiken, komen deze uit het bloed en reppen zich zo snel mogelijk naar de plaats van het onheil. Een beetje zoals een brute ambulance, die zo snel naar het ongeval raast dat hij onderweg enkele passanten overhoop rijdt. Die reddingsoperatie veroorzaakt dus evenveel schade als ze herstelt.” Zaak is dus om die chronische milde irritatie zo snel mogelijk aan te pakken. Daarom verwerkte Clinique in zijn Advanced Stop Signs-producten (serum 30 ml: 41,30 euro, crème 50 ml: 57,60 euro) witteberkextract, dat de productie van heat shock-proteïnen uitlokt, een soort zelfverdediging van de cel tegen stress. Het tweede steringrediënt is gistextract, dat pigmentvlekken doet vervagen. “Gist werkt als een soort clusterbuster”, vertelt Giacomoni. “Wanneer je een stofnest omhoog gooit, valt het uiteen in duizenden pluisjes, zodat het minder zichtbaar wordt.” Pigmentvlekken zijn een doorn in het oog van steeds meer en jongere vrouwen: een trend die overwaait uit Azië, waar een egale huid zeer belangrijk is. Ook de nieuwe serums van Crème de La Mer, voor het gelaat (30 ml: 235 euro) en het lichaam (200 euro), werken op pigmentvlekken.

Dertigers maken zich daarnaast vooral zorgen om de eerste lijntjes. Een goed hydraterende crème lost veel op. Lancôme belooft met Impactive (50 ml: 46,69 euro) niet alleen de klok rond hydratatie, maar ook een zachte, stralende huid. Een stimulerend complex moet de natuurlijke verdedigingsmechanismen en de celvernieuwing aanzwengelen. Ook La Prairie beweert dat zijn Smart Cream (dagcrème BF 15, 30 ml: 133 euro, oogcrème: 120 euro) de huid meer energie en stevigheid schenkt, dankzij het befaamde Cellular Complex, dat het merk in zowat al zijn producten verwerkt. Energie ook te koop bij Lancaster, dat zijn nieuwe dagcrème eufemistisch Youth Prolongator (crème of fluïde 50 ml: 49,50 euro) doopte. De lijntjes rond ogen, lippen en voorhoofd kregen zelfs een eigen product: de specific energizer eyes-lips-forehead (30 ml: 42,50 euro).

De grootste bekommernis van veertigers is de tijd, die de kwaliteit van de huid aantast: de epidermis wordt dunner, waardoor hij sneller geïrriteerd raakt en minder goed vocht kan vasthouden. In de onderliggende huidlagen slabakt de celvernieuwing, verzwakken de ondersteunende vezels en vertraagt de bloedcirculatie, zodat afvalstoffen minder goed worden afgevoerd en de teint dof wordt.

Deze doelgroep wordt dan ook overspoeld door regenererende, stimulerende producten, met duizend en één complexen die de boel wat moeten aanzwengelen. Resilience Lift Overnight (82,61 euro) van Estée Lauder bijvoorbeeld is een duivel-doet-al vol complexen: het overnight revival complex werkt op de collageenproductie, een lifting complex tegen het uitzakken van de huid en het essential barrier strengthening complex om de barrièrefunctie te versterken. De zoveelste verbeterde versie van ClarinsTotal Double Serum multi-régénérant (65 euro) telt nu 42 actieve stoffen met 5 opdrachten: hydrateren, voeden, een frisse teint, beschermen en herstellen. Juvena doet het met parels, die volgens het merk alle huidfuncties stimuleren en zelfs over vochtvasthoudende kwaliteiten beschikken. Ze zorgen alleszins voor de nodige luxe, die de hoge prijzen van de Juvelia-lijn moet verantwoorden (dagcrème 50 ml: 73,50 euro, nacht: 84 euro, oogcrème 15 ml en nek- en decolletécrème 50 ml: 63 euro, handcrème tegen pigmentvlekken: 42 euro, reiniger en tonic: 31,50 euro).

Luxe is ook een belangrijk aspect van Shiseido’s Future Solution (50 ml: 200 euro). Deze total revitalizing cream combineert een smeuïge textuur en een aromacologisch ontspannend parfum van spaceroos en lotus met een apart design. Een plantaardig extract werkt op de collageenvezels, maar vooral de hydraterende kwaliteiten worden naar voren geschoven. Dat is dan ook de meest realistische benadering van dit soort producten: een goede hydraterende crème doet de huid opzwellen, waardoor het gelaat weer wat voller lijkt en een frissere teint krijgt. Alles wat een zogenaamde antirimpelcrème pretendeert. Daarnaast hebben ze vaak ook nog liftende ingrediënten, die de boel enkele uren wat kunnen aanspannen maar het daarna moeten afleggen tegen de zwaartekracht. De meeste antiverouderingscrèmes in dit segment zwaaien met meerdere troeven, net zoals de kuren van Guerlain ( Sérénissima: 30 ml: 219,31 euro) en Sisley ( Sisle?a-elixir: 4 x 5 ml: 263 euro). Als je de persdossiers moet geloven, zijn ze het equivalent van drie weken deugddoende vakantie waar je met een stralende teint, uitgeruste stevigere trekken en gladgestreken rimpels van terugkomt.

Vijftigers kampen vooral met de gevolgen van een verminderde hormonale activiteit. Al vanaf 35 daalt de productie van oestrogenen, om in de menopauze uiteindelijk op te houden. Het oestrogeengehalte heeft invloed op de fibroblasten, de cellen die collageen aanmaken, en bijgevolg dus ook op het collageen. Deze geleiachtige massa vult de huid van binnen op en vormt een tandem met de elastinevezels, die voor de soepelheid zorgen. Wanneer de kwaliteit van beide achteruitgaat, verslappen onvermijdelijk de contouren van het gelaat. De huid zelf wordt droger, dunner en gevoeliger. Crèmes met fytohormonen, plantaardige extracten die de werking van menselijke hormonen imiteren, proberen deze tekorten te compenseren. Belangrijkste nieuwkomers zijn Perfect Cream (50 ml: 240,35 euro) in Carita’s Progressif-lijn, Nouvelle Jeunesse (50 ml: 105,10 euro) van Mary Cohr en de nachtcrème Novadiol van Vichy (50 ml: 24,95 euro, dagcrème: 23,45 euro, vanaf oktober in de apotheek).

Omgevingsfactoren, de tijd en onze hormonen: allemaal hebben ze het op ons gladde perzikhuidje gemunt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content