Op 15 april 1920 werd in het stadje South Braintree in de Amerikaanse staat Massachusetts een overval met moord gepleegd. De politie arresteerde al snel twee verdachten : de 29-jarige Nicola Sacco en de 32-jarige Bartolomeo Vanzetti. In 1921 werden ze veroordeeld en op 27 augustus 1927 werden beiden op de elektrische stoel terechtgesteld.

Het proces tegen Sacco en Vanzetti zou de geschiedenis ingaan als een zaak met een reukje aan. Want de bewijslast tegen de twee was nogal mager. Van diverse kanten werd geopperd dat Sacco en Vanzetti slachtoffers waren van de tijdgeest en van een bevooroordeeld justitieapparaat. Sacco en Vanzetti waren immers twee immigranten, twee Sicilianen die hun geluk in Amerika waren gaan zoeken. Bovendien koesterden ze anarchistische sympathieĆ«n. En in de jaren ’20 dus vlak na de Russische Revolutie heerste in Amerika een paranoĆÆde angst voor alles wat rood was : anarchisten, radicalen, terroristen, socialisten, vakbondsaanhangers en communisten werden over Ć©Ć©n kam geschoren door het zeer vaderlandslievende establishment.

Tegen de executie van Sacco en Vanzetti rees protest in de hele wereld. Vandaag worden we aan deze onverkwikkelijke affaire herinnerd door een musical. Sacco en Vanzetti is de eerste musical geschreven door Frank Van Laecke (zie tijdgenoot p. 6), bij televisiekijkers bekend van ?FC De Kampioenen? en ?Hotel Hotel?. Van Laecke kreeg bij het uitwerken van het libretto assistentie van Paul Berkenman, de man die de teksten van ?Cats? vervlaamste. De muziek werd gecomponeerd door Dirk BrossƩ.

?Sacco en Vanzetti? werd opgezet ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum van de afdeling musical van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Om het feestje luister bij te zetten werd voor de regie een beroep gedaan op Stijn Coninx, voor wie dit een debuut betekent. In de rolbezetting vinden we ?sterren? als Hans Peter Janssens (Vanzetti), Tom van Landuyt (Sacco), Vera Mann, Nolle Versyp en Nand Buyl. Een eerste reeks voorstellingen vindt plaats in de Stadsschouwburg in Antwerpen van 11 tot en met 27 oktober. Dan volgt een tournee.

Reserv. : tel. (070) 233.244.

Boven : Tine Ruysschaert vertolkt de Middel-Nederlandse Marialegende Beatrijs. Rechts : Peter De Graef, schrijver, regisseur en speler van Itak.

Arnaud Jacobs, Elke Dom en Twiggy Bossuyt spelen Le Beau Mariage, een tekst van Eric Rohmer die bij het Kortrijkse kunstencentrum Limelight wordt geregisseerd door Guy Cassiers (r.). Eerste reeks voorstellingen op 10, 11 en 12 oktober in de Limelight. I

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content